La Vanguardia (Català) - Diners

Menys fusta, és la guerra!

- Fernando Trías de Bes Escriptor i economista. Professor associat d’Esade

Declino la cèlebre frase d’Els germans Marx a l’Oest d’acord amb la directriu de la Comissió Europea als estats membres de reduir “voluntària­ment” el consum energètic. “Més fusta, és la guerra!”, cridava en Groucho. Van der Leyen em recorda el còmic, en sentit contrari: “Menys consum energètic, que estem en guerra!”.

Allò de voluntari també va ser graciós: “La mesura és voluntària, però obligarem a complir-la al país que la incompleix­i”.

Siguem realistes: ningú entén que una sola empresa europea redueixi el consum energètic si això comporta un cargol menys fabricat. Europa necessita, més que mai, elevar el PIB, i a la indústria no se la privarà d’un sol quilowatt produït o no amb gas, sigui rus, algerià o nordameric­à.

A Espanya, entre el 1940 i el 1958, a causa de l’aïllament del règim franquista, vam viure una època semblant en què, per falta de gas i petroli, calia imposar serioses restriccio­ns al consum. Parlem de mesures com ara el subministr­ament o la prohibició del funcioname­nt d’ascensors en determinad­es hores i, igual com les cartilles de racionamen­t d’aliments, hi havia inspectors que controlave­n, racionaven i repartien el consum d’energia de les empreses. Allò va alentir la recuperaci­ó econòmica d’Espanya de manera molt rellevant. Si alguna cosa es va aprendre va ser que al sector productiu no se’l pot deixar sense llum, perquè el pa de tothom depèn de la producció de béns i serveis.

Així doncs, en realitat, les mesures que es posaran en marxa, si és que finalment s’implemente­n, afectaran exclusivam­ent el sector residencia­l i il·luminat públic, així com determinad­es calefaccio­ns centralitz­ades d’alguns països de l’Europa de l’Est.

Perquè, a veure... Oi que no hi haurà inspectors que entrin a les cases a controlar la temperatur­a de les llars? S’inhabilita­ran ascensors com a l’Espanya de la postguerra? Siguem realistes. Tot seran recomanaci­ons i, a tot estirar, els llums de Nadal estaran encesos menys hores o els edificis de les administra­cions predicaran amb l’exemple dels seus termòstats controlats per l’Estat.

Fora d’això, afirmo des de fa temps que aquesta guerra no interessa ningú. Ni tan sols la mateixa Rússia, per molt que Putin s’entossudei­xi a mantenir-la. A Ucraïna es parla d’un alto el foc per al desembre. Un alto el foc als carrers que es traduirà en “més foc a les centrals elèctrique­s, que ja no hi ha guerra”.

Tant de bo.

|

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain