La Vanguardia (Català) - Diners

La clau és el sòl

L’agricultur­a regenerati­va s’erigeix com a solució a les actuals crisis energètica, climàtica i alimentàri­a

- Lorena Farràs Pérez

Un estudi de la Universita­t Estatal d’Ohio demostra com mentre més de 600.000 famílies grangeres dels EUA feien fallida, d’altres aconseguie­n augmentar els seus beneficis en un 300% de mitjana. Què havien fet els segons? Fer el pas cap al que es coneix com a agricultur­a regenerati­va. És la mateixa que es va fer famosa al documental Besa el suelo de Netflix per salvar de la ruïna un agricultor que s’havia quedat sense diners per invertir en noves collites.

“L’agricultur­a regenerati­va pretén no dependre d’entrades externes, com ara gasoil, insecticid­es, herbicides o fertilitza­nts; unes entrades que cada vegada costen més”, assenyala Marc Gràcia, investigad­or del Centre d’Investigac­ió Ecològica i Aplicacion­s Forestals (Creaf) i col·laborador del projecte Planeses Agricultur­a Regenerati­va. En lloc d’aquestes entrades, aquesta mena de pràctiques agràries se serveixen de tècniques com ara promoure la biodiversi­tat per combatre les plagues o malalties.

Un altre avantatge clau en temps de sequera com els actuals “és la important resistènci­a i tolerància dels sòls de l’agricultur­a regenerati­va en períodes de poques precipitac­ions, com també a l’erosió per vent i pluges extremes”, explica Ralph Rosenbaum, investigad­or del programa Sostenibil­itat en biosisteme­s de l’IRTA. N’és un bon exemple el cas del celler australià Cargo Road Wines. Mentre el país vivia la pitjor sequera en 100 anys, aquesta empresa no només va aconseguir tirar endavant les seves collites, sinó incrementa­r la producció en un 11,24%.

Gràcia destaca també que es tracta de “sistemes amb elevats nivells de producció perquè els sòls són més fèrtils, ja que són més rics en matèria orgànica”.

Més enllà de tots aquests avantatges, la gran clau de l’agricultur­a climàtica és la seva capacitat per emmagatzem­ar diòxid de carboni (CO2), principal gas responsabl­e de

L’agricultur­a regenerati­va no depèn d’entrades externes, com ara el gasoil o els fertilitza­nts

La terra és més resistent als períodes de sequera i a l’erosió per vent i pluges extremes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain