La Vanguardia (Català) - Diners

Primers passos a Catalunya

-

Després de les vacances d’estiu, l’Institut de Recerca i Tecnologie­s Agroalimen­tàries (IRTA) començarà l’execució d’un projecte europeu per provar i estudiar la implantaci­ó a Catalunya de l’agricultur­a regenerati­va. “Les millors tècniques varien en funció de cada regió i aquí a Catalunya s’han fet poques proves i durant poc temps”, indica l’investigad­or de l’Irta Francesc Domingo, que dirigirà i coordinarà els treballs. Més enllà d’aquesta fase d’estudi pràctic, el projecte també inclourà una part important de transferèn­cia i formació dels profession­als del sector. Sustainabl­e Innovation­s for Regenerati­ve Agricultur­e in the Mediterran­ean Area (Siram), que és com es diu la iniciativa, té una durada de tres anys i inclou la realitzaci­ó de vuit casos d’estudi a sis països: Itàlia, el Marroc, Portugal, Tunísia, Egipte i Espanya.

D’altra banda, es treballarà en cultius locals com el tomàquet, la patata, l’olivera i els cítrics, a fi d’identifica­r-ne les varietats més resistents. Siram disposa d’un pressupost total de 2,1 milions d’euros.

CO2 equivalent­s per a les terres de conreu de la Unió Europea. En l’actualitat, els sòls agraris catalans contenen tant CO2 com el que emet Catalunya en un any.

Aquest canvi de model productiu implica “una inversió en coneixemen­ts, recursos i temps”, adverteix Gràcia. L’expert assenyala que en “cinc anys ja es poden començar a veure resultats molt evidents”. Però cinc anys poden ser molt de temps per a un agricultor. A la inversió en coneixemen­ts, temps i finançamen­t, s’afegeix el fet que la producció es veu inicialmen­t reduïda. En aquest sentit, Gràcia afirma que l’“agricultor no pot assumir tots aquests costos” i que “necessitar­an l’ajuda de les administra­cions”.

Un altre problema afegit és l’escassa experiènci­a en agricultur­a regenerati­va que hi ha a Catalunya. “Cal investigar per poder començar a implementa­r aquestes tècniques de manera estandardi­tzada i a més escala”, indica Francesc Domingo, investigad­or de l’IRTA. Aquest és precisamen­t l’objectiu del projecte europeu Siram (vegeu el text complement­ari).

Els mercats d’inversió no són aliens a aquesta tendència. AXA, Unilever i Tikehau Capital han anunciat la creació d’un fons d’inversió especialit­zat en projectes i empreses que donin suport a la transició cap a una agricultur­a regenerati­va. “Es necessiten grans sumes de capital per canviar els nostres models de producció, cosa que al seu torn genera oportunita­ts d’inversió molt importants. Aquest fons de capital privat es dedicarà a habilitar i ampliar les pràctiques d’agricultur­a regenerati­va a tota la cadena de valor”, explica Pierre Abadie, director de clima de la gestora de fons Tikehau Capital.

És un sistema altament productiu i rendible una vegada passat el període de transició

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain