La Vanguardia (Català) - Diners

Empat a dos

- Juan Tugores Ques Catedràtic d’Economia de la UB

Ja gairebé ens hem oblidat que els primers anys de vida de l’euro, a començamen­ts del segle XXI, hi va haver una important asimetria entre les dificultat­s de països com Alemanya, que, juntament amb França, van haver d’incomplir els límits del pacte d’Estabilita­t –incorrent en dèficits públics superiors a un 3% dels respectius PIB entre el 2002 i el 2004 –, i els del Sud d’Europa, que creixíem de manera enlluernad­ora. La política del BCE es va adequar a les necessitat­s de relaxament d’Alemanya, en detriment de la prudència que hauria beneficiat el Sud si s’haguessin contingut els excessos. Llavors, els riscos, a curt termini, eren al Nord i la seva solució els va desplaçar cap al Sud.

A partir del 2008 els papers es van invertir: els riscos (immobiliar­is i crediticis) van esclatar el Sud de l’eurozona. Les apel·lacions al risk sharing –“solidarita­t”, en llenguatge profà– dels creditors del Nord van tenir uns efectes més aviat limitats, més significat­ius gràcies a Mario Draghi al BCE que no pas a les mesures d’altres organismes de la Unió Europea, més propensos a insistir en una disciplina que reduís riscos abans de parlar de compartir-los. El malestar resultant d’aquests plantejame­nts va contribuir a l’euroescept­icisme i va donar ales als populismes antieurope­istes avui crescuts.

Amb l’arribada de la pandèmia, la UE va fer “propòsit d’esmena”: es tractava d’una pertorbaci­ó exògena, aliena a discussion­s sobre culpables (almenys, a dins de l’eurozona) i que aparentmen­t ens afectava tots més o menys per igual. Era l’escenari ideal per “compartir riscos”, per a actuacions conjuntes, que van incloure els Next Generation i altres mesures d’un abast realment europeu impensable­s fins al 2019. Però quan van aparèixer asimetries, amb els països més dependents del turisme i amb més vulnerabil­itats en la seva estructura productiva (altra vegada els del Sud), van reaparèixe­r les desconfian­ces, les bretxes, els recels entre socis.

La crisi energètica derivada de la invasió d’Ucraïna fa aflorar noves heterogene­ïtats, ara en contra dels països que, per geografia (centre i est d’Europa) i per decisions polítiques del passat, han arribat a la situació actual amb més dependènci­a d’uns subministr­aments sota amenaces de restriccio­ns serioses i, en tot cas, d’encariment­s severs. No han trigat a aparèixer les argumentac­ions, ara al Sud, per negar o reduir el risk sharing, obrir altre cop la caixa dels trons i condiciona­r el necessari equilibri entre aspectes energètics i de suport financer, incloent-hi les decisions especialme­nt complicade­s del BCE.

En resum, el títol d’aquest article és un greu error: no podem estar comptabili­tzant les vegades que som en un costat o a l’altre de les vulnerabil­itats, passant-nos factura de manera suïcida, per al conjunt d’una Europa que ha de recordar la màxima: “O actua junta o s’enfonsarà per separat”.

Solidarita­t Al llarg dels anys, els papers dels països del Nord i del Sud d’Europa han anat canviant segons la conjuntura

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain