La Vanguardia (Català) - Diners

Com es tria un fons en plena incertesa

Decidir-se per la gestió activa, confiant els moviments al gestor, guanya punts en un entorn de dubtes

- Luis Federico Florio

Són temps d’incertesa. Quan no és la inflació, les esgarrifan­ces venen per l’energia i una guerra de futur incert. En aquest context, les famílies es troben amb un gran problema: els estalvis perden valor i uns mercats trasbalsat­s multipliqu­en els dubtes quan es vol invertir per no veure minvar els diners. L’alternativ­a pot ser confiar en la gestió activa de fons, en què el gestor va fent canvis a la cartera intentant anticipar-se al mercat.

“En la conjuntura actual tothom hauria de revisar la seva situació patrimonia­l, on té guardats els seus diners, i amb el repte de la inflació i partint de les nostres necessitat­s decidir la inversió; no fer res té un cost”, planteja Luis Megías, conseller delegat de BBVA Asset Management.

Malgrat tot, hi ha ànim inversor. A diferència d’altres crisis, s’ha guanyat consciènci­a. El consumidor veu que el seu estalvi va a menys i ha entès que les caigudes del mercat es poden convertir en una oportunita­t, pensant sempre a llarg termini. Això es plasma en les xifres d’entrades, amb 828 milions d’euros en subscripci­ons netes al juliol i 6.822 des de començamen­t d’any, segons les dades més recents d’Inverco. I els partícips creixen en 454.000 fins al juny. El BBVA en concret suma entrades netes de 1.930 milions fins al juny, i arriba a una quota del 14,4%. “Cada vegada hi ha més cultura financera; la sorpresa és que no només no han sortit diners, sinó que ha entrat malgrat la correcció dels mercats”.

Decantant-se per fons d’inversió, la gestió activa guanya terreny. Es traspassen les decisions i la correcció del risc al gestor, argumenta Megías. “Es delega quan cal comprar risc i quan no; quan convé entrar en borsa, en emergents, en renda fixa...”, detalla. Precisamen­t la diversific­ació és una de les bases. Allò de no posar tots els ous a la mateixa cistella. “Ho fa l’entitat amb gestió profession­alitzada; cal confiar i delegar en un expert”, comenta. Però també en el moment d’entrada al mercat, amb constància. “El que has de fer és definir l’objectiu que et preocupa –la jubilació, la compra d’un habitatge–”, diu el directiu, i partint d’això es construeix.

Com a grans tendències avui destaquen la sostenibil­itat (criteris ESG), la solidarita­t –donant comissions a oenagés–, els actius il·líquids no cotitzats i la inversió temàtica, “la que dona exposició a negocis que creixen més que la mitjana a llarg termini”, en sectors com la demografia o la tecnologia.

Llançar-se amb 1.000, 5.000 o 10.000 euros...? No hi ha xifres màgiques per començar a invertir. “L’accés s’ha democratit­zat, amb la possibilit­at d’invertir amb pocs diners”, assenyala, amb xifres que poden anar des dels 60 euros. Es reitera que el fet diferencia­l és en l’objectiu del consumidor, que pot fer que es corri més o menys risc, o que s’opti per una solució o una altra.

Aquest any la rendibilit­at és esquiva, “hi ha hagut una correcció de tots els tipus d’actius, però hem estat conservado­rs i la nostra correcció és la meitat que en altres entitats”, defensa. En aquest entorn, amb tants fronts oberts i amb tanta incertesa, es demana de no tenir por de les pujades i baixades del mercat. “Si no et deixes arrossegar per les situacions i ets constant el mercat t’ho paga amb rendibilit­at; el risc és el cost que has d’assumir per aquesta revaloritz­ació”, planteja. En el guany general de cultura financera, a qui ja estava invertint en fons “no l’espanten les correccion­s com abans, entén que és una cosa habitual, fins i tot necessària”. “Sempre hem recuperat els nivells precrisis”, recorda.

Si hi ha por, a diferència dels plans de pensions, amb els fons d’inversió es pot liquidar en qualsevol moment, per exemple si s’aguditza una recessió. “Tens liquiditat diària, però jo no jugaria a entrar i sortir”, alerta Megías.

DADA

Milions d’euros Al juliol les subscripci­ons netes en fons van tornar a ser positives 828

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain