La Vanguardia (Català) - Diners

Estrangers i habitatge

- Transversa­l José García Montalvo Catedràtic d’Economia (UPF)

L’anunciada eliminació a Espanya dels golden visas, que proporcion­en la residència a ciutadans no comunitari­s per compres d’habitatges de més de mig milió d’euros, ha tornat a posar sobre la taula el paper dels estrangers als mercats immobiliar­is locals. El mecanisme dels golden visas va ser posat en funcioname­nt per molts països després de la crisi immobiliàr­ia de finals dels 2000 com una manera de sustentar les compres en un mercat immobiliar­i amb una demanda molt escassa. Diversos països europeus van adoptar als anys 2012-2013 aquesta mateixa política i, en alguns casos, com Malta, es podia obtenir amb certa rapidesa no només la residència, sinó la ciutadania. La tendència està canviant els últims anys i els avantatges de l’obtenció ràpida de la residència s’estan associant no pas amb la inversió immobiliàr­ia, sinó amb el capital humà, com els avantatges per a treballado­rs al sector de la intel·ligència artificial.

A Espanya, el nombre de golden visas concedits els últims deu anys, que, segons les estimacion­s, oscil·la entre 10.000 i 14.500, mostra la poca importànci­a que aquest mecanisme va tenir per obtenir l’objectiu per al qual es va aprovar. Ja quan es va implantar el 2013 era clar que no tindria els efectes desitjats i hauria estat millor no haver-lo posat en funcioname­nt. La seva eliminació, seguint la línia d’altres països, com Irlanda, Portugal o el Regne Unit, ha estat justificad­a per evitar l’especulaci­ó immobiliàr­ia i el seu impacte sobre els preus. La realitat és que l’impacte sobre el mercat immobiliar­i era molt limitat i el seu valor és merament simbòlic, tot i que des d’una perspectiv­a política és una mesura llaminera, ja que pretén eliminar els avantatges de rics i estrangers. El 2023 només el 9,7% dels habitatges adquirits per estrangers superaven els 500.000 euros. El 2022 es va arribar al 10,13%, la proporció més gran de la sèrie històrica. La proporció de compres per no comunitari­s era del 50,4% el 2023, davant el 42,2% de l’any anterior. Això vol dir que, si tots els golden visas (3.217 el 2023 i 2.017 el 2022) es concentres­sin en habitatges de més de 500.000 euros (recordem que es podria invertir aquesta quantitat en diversos habitatges de menys preu), el 74,7% d’aquestes compres de no comunitari­s (el 53% un any abans) van sol·licitar el golden visa. En el conjunt de les transaccio­ns d’habitatges, represente­n només el 0,5% en cadascun dels dos últims anys, tot i que la seva proporció és més alta en llocs com Marbella, Barcelona o les Balears.

Si obrim l’anàlisi a habitatges comprats per estrangers, sense considerar el preu, trobem que el 2023 es va arribar al màxim de la sèrie, amb una proporció del 14,98%. Els britànics, els alemanys i els francesos són els que més habitatges compren, seguits per marroquins i belgues. Les compres d’estrangers també estan bastant concentrad­es geogràfica­ment. Cinc províncies encapçalen la proporció de compres d’estrangers i superen el doble de la mitjana d’Espanya: Alacant (44%), Santa Cruz de Tenerife (35%), Màlaga (34%), les Illes Balears (31,5%) i Girona (30%).

La tendència actual, en el cas de les compres d’habitatge, és la contrària als golden visa. La idea és dificultar, o fins i tot impedir, les compres d’habitatges d’estrangers. Al Canadà, es va prohibir el 2023, i per a un període de dos anys, que els estrangers compressin habitatges. Ottawa ja ho ha estès fins al 2027. Aquesta prohibició no s’aplica fora de les àrees metropolit­anes (CMA) o les aglomeraci­ons censals (CA), ni en edificis amb quatre o més unitats ni a resident permanents o temporals que compleixin determinat­s criteris. A Nova Zelanda, també es va aprovar el 2018 una prohibició semblant. A més, en algunes regions del Canadà, com Ontario o la Colúmbia Britànica, s’han aprovat impostos per a no residents que graven les seves transaccio­ns amb un percentatg­e addicional que paguen els residents. Recentment, Toronto va aprovar un sobrecàrre­c municipal addicional al d’Ontario a partir del 2025.

L’impacte de la demanda dels estrangers sobre el lloguer també està generant diferents tipus de reaccions. Per una banda, s’intenta reduir la seva demanda. Als Països Baixos, les universita­ts reduiran el nombre de cursos en anglès per desincenti­var l’arribada d’estudiants estrangers. Al Canadà, també es culpa els estudiants internacio­nals de la crisi d’accessibil­itat al mercat del lloguer i s’ha imposat per al 2024 i el 2025 una reducció del 35%, exceptuant-ne els estudiants de màster i doctorat. D’altra banda, es vol evitar que una part del parc d’habitatges de lloguer regular es desviï al vacacional en un context d’enorme manca d’oferta. A Nova York, la local law del 18 del setembre obliga tots els amfitrions a sol·licitar el registre d’aquests habitatges i impedeix a les empreses de lloguer compartit processar transaccio­ns d’habitatges no registrats. Això s’afegeix a la prohibició de llogar apartament­s complets per menys de 30 dies. Altres ciutats també tenen limitacion­s al lloguer turístic, com Londres, Berlín, París, Amsterdam o San Francisco. Fa poc més d’un mes la UE va aprovar un mecanisme per compartir la informació de les plataforme­s de lloguer vacacional i el sector públic, tot i que l’aplicació dependrà de cada país. A Espanya, els habitatges vacacional­s són l’1,3% del total d’habitatges, uns 340.000, segons l’última estimació de l’INE. El problema és que aquests habitatges represente­n una proporció molt elevada en algunes zones turístique­s (Marbella, Màlaga, Palma o Alacant) i el centre de grans ciutats (València, Sevilla o Granada). Moltes d’aquestes ciutats, incloent-hi Palma, Barcelona o Madrid, hi han posat limitacion­s. A Catalunya, es va aprovar al novembre el decret llei 3/2023, que imposa la sol·licitud d’una llicència per a habitatges turístics que és vàlida per a cinc anys i que impedeix als municipis afectats que concedeixi­n més de deu llicències per cada 100 habitants.

Aquests són els fets i les polítiques. Al pròxim article, analitzare­m els pros i els contres de les mesures per allunyar els estrangers dels mercats immobiliar­is locals i els seus efectes.

‘Golden visa’ Els britànics, els alemanys i els francesos són els que més habitatges compren, seguits pels marroquins i els belgues

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain