La Vanguardia (Català) - Diners

Tanquen i obren /2

- Mercat de l’art Llucià Homs

La setmana passada parlàvem del tancament d’una de les grans galeries històrique­s, la Marlboroug­h, que després de 78 anys en el negoci havia contribuït a perfilar el paisatge artístic amb alguns dels artistes més rellevants de la segona meitat del segle XX, alhora que hi havia prefiguran­t el que avui és el model que han desenvolup­at les megagaleri­es. El tancament de la seu barcelonin­a suposa, a més, que la ciutat es queda òrfena de galeries amb diverses seus pel món. Una autèntica catàstrofe.

És llei de vida. Però el problema a Barcelona és que aquest esdevenir vital en què, per raons ben diferents, moltes galeries han anat tancant les seves portes aquests últims anys, no s’han vist reemplaçad­es per galeries del mateix nivell. És a dir, han anat apareixent nous projectes, alguns dels quals amb molta personalit­at, fins i tot amb futur, però que no tenen en cap moment ni la qualitat artística ni l’ambició empresaria­l ni, de bon tros, la rellevànci­a internacio­nal de les que han desaparegu­t o que lamentable­ment estan decaient. Tot això suposa que el nivell específic de la ciutat ha baixat els últims dos decennis. Només cal veure la nostra representa­ció a les grans fires internacio­nals per advertir que, de cap manera, no és la que havia estat. Per això és tan rellevant l’aparició de la galeria de contempora­ni que la família Mayoral tot just ha inaugurat a Consell de Cent, al costat de la històrica que van obrir fa 35 anys. Un nou projecte que recull la feina feta pels seus fundadors i que, amb l’impuls de la nova generació, incorpora un exquisit espai dissenyat per l’arquitecte Jorge Vidal que supera conceptual­ment el clàssic cub blanc.

Amb idees clares i una bona tirallonga d’artistes, configurar­an una interessan­t línia artística. I una dada que cal tenir en compte, la seva participac­ió a les fires internacio­nals més rellevants, com ara Art Basel a Basilea, Miami i Hong Kong, més TEFAF a Maastricht, els donarà una gran visibilita­t. Tota galeria va definint amb el pas dels anys el seu propi relat que la fa única, i en aquest cas, d’acord amb la feina feta per l’equip Mayoral en una exposició inaugural que és tota una declaració d’intencions, tot apunta a un resultat brillant, ambiciós i que catapulta la ciutat i tot el seu ecosistema artístic a un nivell més gran.

La nova generació de Mayoral hi incorpora un nou espai dissenyat per Vidal

que durant anys ha imperat als espais de contempora­ni

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain