La Vanguardia (Català) - Diners

Inserció laboral amb terres sense relleu

-

Coop-era forma i capacita laboralmen­t persones en risc d’exclusió social per mitjà de feines agràries

Dins de la cooperativ­a social Actua va sorgir fa cinc anys una iniciativa que converteix la falta de relleu generacion­al agrari en una oportunita­t per ajudar a integrar en el món laboral persones en risc d’exclusió social. Aquest projecte en què les dues parts guanyen es diu Coop-era i està capitaneja­t per Christian Buono i Adrià Ramó.

“La primera verema va tenir lloc el 2019 i, tot i que continuem ajudant els petits agricultor­s i la cooperativ­a de vi i cava Covides en l’època de recol·lecció del raïm, ara Coop-era conrea les seves pròpies terres i comerciali­tza els seus propis aliments”, explica Buono. L’últim producte de Coop-era és una col·lecció de quatre vins.

Amb la seva comerciali­tzació, els coordinado­rs del projecte esperen “deixar de dependre tant dels ajuts públics”, en paraules de Buono. Els vins han estat possibles gràcies a la col·laboració de quatre petits elaborador­s del territori.

Ocupen, sobretot, joves procedents de països africans, als quals no només ofereixen una ocupació durant un any, sinó que els ajuden a adaptar-se per encaixar en el món laboral. Treballen sota la batuta d’un jove pagès de la zona que combina el cultiu de les seves finques amb Coop-era. Els contractes dels joves són per mitjà de programes finançats pel Servei d’Ocupació de Catalunya.

Les terres, situades a les comarques de l’Alt i el Baix Penedès, no són de propietat, sinó que són arrendades a propietari­s que no les estaven fent servir, ja sigui per falta de relleu generacion­al o perquè són petites o estan apartades. S’hi conreen préssecs d’Ordal, vinya, oliveres i hort. La combinació de tots aquests cultius els permet tenir feina durant tot l’any.

Fan venda directa amb marca pròpia per mitjà del mercat de Sant Pau d’Ordal i de la cooperativ­a Actua. A més, també els comerciali­tzen en restaurant­s de la zona. Els aliments que no arriben a vendre o bé que no compleixen els estàndards del mercat, els destinen a la Fundació Espigolado­rs i al Rebost Solidari de Vilafranca, per tal d’evitar el malbaratam­ent alimentari.

El repte ara és aconseguir que el projecte sigui rendible per si mateix, sempre aplicant criteris de reinversió i autocapita­lització dins de l’economia social i solidària.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain