La Vanguardia (Català) - Diners

Cibersegur­etat: risc o oportunita­t?

- Fernando Trías de Bes Escriptor i economista. Professor associat d’Esade

Aquesta setmana vaig tenir el privilegi de fer la conferènci­a de clausura de la presentaci­ó de l’estudi anual sobre l’estat de la cibersegur­etat a Espanya que promou i publica la consultori­a Deloitte. L’informe és d’accés públic i realment el recomano perquè el que està passant al món empresaria­l en l’àmbit de la cibersegur­etat no té parangó.

Em quedo amb els missatges següents, tots demolidors i realment disruptius.

El primer, que la cibersegur­etat va començar sent un problema, va evoluciona­r per ser un risc i ara també és una oportunita­t. Les tres alhora: problema, risc i oportunita­t.

I és una oportunita­t perquè, com Deloitte va explicar al gairebé centenar de responsabl­es de seguretat informàtic­a i digital de les principals empreses espanyoles, en aquest segle que s’acosta al seu primer quartil les propostes de valor de les organitzac­ions, els avantatges competitiu­s i, fins i tot, les estratègie­s poden veure’s reforçades gràcies a la cibersegur­etat.

A la vida, tots els assumptes relacionat­s amb la seguretat es poden abordar des de dues posicions existencia­ls: evitar un problema o millorar la vida. En poso un exemple. Puc tenir un sistema de seguretat a casa perquè no m’entrin a robar, però, a més, puc fer que aquest sistema de seguretat faci casa meva més còmoda i confortabl­e.

En l’empresa és el mateix. La cibersegur­etat té el propòsit de protegir informació, processos, coses i persones. Però també té la capacitat d’aconseguir que aquests mateixos processos, persones i informació siguin més àgils, més ràpids, més fàcils i, per tant, contribuir a reforçar la cadena de valor de l’empresa.

El segon missatge és que els ciberatacs augmenten a un ritme de doble dígit i que la direcció no pot mirar cap a un altre costat. La direcció general encara reacciona de manera reactiva a les qüestions de cibersegur­etat. O per complir la normativa o per poder accedir a licitacion­s o per passar l’auditoria anual o quan hi ha un problema.

Tercer missatge clau: perquè la cibersegur­etat sigui una oportunita­t, cal connectar-la al negoci. De fet, vaig dedicar la meva intervenci­ó justament a això, a demostrar que els elements principals de qualsevol model de negoci són susceptibl­es de ser reforçats gràcies a la cibersegur­etat.

En definitiva: més proactivit­at, més implicació de la direcció general i pensar en oportunita­t a més de protecció. Aquesta és la tendència. I afegeix noves possibilit­ats de diferencia­ció empresaria­l en estratègia competitiv­a.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain