La Vanguardia (Català) - Diners

Khanmigo (Khan Academy) i el futur de l’educació

- Esteve Almirall Professor titular del departamen­t d’Operacions, Innovació i Data Sciences a Esade

Fa aproximada­ment un any que es va presentar Khanmigo, un projecte d’OpenAI i Khan Academy que consistia en un tutor virtual basat en GPT4. És, sens dubte, el millor tutor que heu vist mai, capaç de guiar els alumnes en la resolució de problemes partint de preguntes i suggerimen­ts, de traçar i seguir itineraris d’aprenentat­ge, de contestar les preguntes dels alumnes situant-se al seu nivell, de preparar i avaluar exercicis i moltes coses més. No només està dedicat als estudiants, sinó que també és capaç d’ajudar els professors en l’elaboració de programes, exercicis i exàmens, i fins i tot de corregir-los.

Al novembre es va anunciar una nova funcionali­tat d’ajuda als estudiants que avalua i suggereix millores als seus exercicis abans de lliurar-los. És capaç de revisar l’argumentac­ió, ajuda a focalitzar-la i polir-la i valora així mateix l’estructura del document, la narrativa, la introducci­ó i les conclusion­s. Aquesta eina va ser, de fet, producte d’un hackathon de Khan Academy amb educadors.

Per a l’any que ve s’elabora una nova versió, que actuarà com un veritable assistent en el procés de redacció, i es documenta per als professors, de manera que aquests últims puguin avaluar no només el resultat final, sinó també el procés.

Durant aquest any Khan Academy ha fet un pilot a 53 districtes escolars dels Estats Units, i hi ha involucrat prop de 65.000 alumnes. Ara planegen ampliar el pilot per arribar a incloure-hi entre 500.000 i un milió d’alumnes.

L’avaluació de resultats s’ha de fer, però ja hi ha unes primeres impression­s. Deixant de banda el fet que en alguns temes –matemàtiqu­es, per exemple– encara comet errors, simplement és el millor tutor que hi ha, ja que proporcion­a una ajuda personalit­zada als estudiants com no l’havíem vista mai. En aquest sentit, no hi ha dubte de l’avenç que suposa. Si l’alumne vol progressar, té una eina que li facilita el progrés com mai. Ara bé, aquí hi ha el problema, com deia un dels educadors involucrat­s: “AI is all brain and no heart” (‘La IA és tot cervell, però sense cor’). Què passa amb els alumnes que no estan interessat­s a progressar? Aquest és el punt feble no només d’aquests tutors d’IA, sinó en general de tot l’ensenyamen­t en línia. L’atenció personalit­zada que fa atenció als que no segueixen, als que estan endarrerit­s i als que podrien avançar més ràpidament. Aquest és encara el gran problema per resoldre.

Khan Academy està treballant en una nova versió que ofereixi assistènci­a tant en problemes concrets com en les tasques escolars i que sigui d’ajuda per als alumnes fins i tot quan no sàpiguen què o si cal preguntar. Aquest és el gran repte, un tutor proactiu i no només reactiu que pugui fer un seguiment personalit­zat, encoratgi els alumnes més endarrerit­s i permeti que avancin més de pressa els que poden avançar. Encara estem lluny, però cada dia més a prop!

Tot cervell

És el millor tutor que no heu vist mai, capaç de guiar els alumnes en la resolució de problemes i traçar línies d’aprenentat­ge

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain