La Vanguardia (Català) - Diners

Wall Street ja no és el que era

- Francesc Peirón Nova York

canvi d’any), recinte que el diari va abandonar el 1913, segons rememora Gay Talese al seu llibre Bartleby y yo. Aquest exercici de memòria sobre una cantonada mundialmen­t famosa serveix també d’aplicació per a Wall Street, un altre punt lluminós a l’atles, en el moment del seu adeu.

Que ningú no s’exclami. El nom continua aplicant-se de manera universal al capital i la borsa. L’explicació es troba en un recent article del The Wall Street Journal, el millor aparador d’aquest món, que resava: “Wall Street ha abandonat Wall Street”.

Quan John Pierpont Morgan (JP per als amics i la banca) va arribar a Wall Street, llavors en al·lusió només al carrer, allò era una jungla desorganit­zada de competició d’interessos i un dels molts centres financers del país.

Quan va deixar aquest enclavamen­t el 1913, per causes biològique­s, era un grup molt unit de grans empreses que liderava una de les economies de més ràpid creixement al planeta.

El senyor JP ha tornat a morir. El banc dels Estats Units més gran se’n va del carrer on van néixer les influèncie­s dels EUA.

El JP Morgan Chase ha tancat la seva sucursal del número 45 de Wall Street, circumstàn­cia que significa el final de 150 anys de lligams físics entre el banc i el carrer que es va convertir en terme genèric per al negoci monetari global.

És un dels últims mohicans, ja que la majoria de bancs i firmes de corretatge que en un altre temps van poblar aquest carrer ja s’han mudat a noves casernes a Manhattan i més enllà.

L’atac terrorista de l’11-S del 2001, que va impactar molt a prop i va fer caure les torres bessones que simbolitza­ven la supremacia econòmica dels Estats Units, va propiciar l’origen d’aquest èxode. La pandèmia va contribuir encara més a estendre aquesta fuga de seus del seu hàbitat històric.

La marxa del JP Morgan suposa tota una fita. Se’n va un dels pioners, que va tenir la seva casa inicial al 23 de Wall Street amb vista a la Borsa de Nova York (NYSE). Des d’aquest punt, aquesta firma va créixer com una de les més poderoses institucio­ns bancàries en el panorama mundial.

L’expressió ha evoluciona­t. Parlar d’un banc de Wall Street equival a una empresa financera amb operacions i inversions arreu del món, sense importar la seva ubicació.

Dirigit per Jamie Dimon, un altre tauró del sector, el JP Morgan va inaugurar les seves casernes centrals enmig de Manhattan el 2001. Actualment es prepara per traslladar-se el 2025 a un nou gratacel de 60 plantes a Park Avenue. El llegat de JP ocupa més de 23.000 empleats només a Nova York i té més de 290 sucursals.

Ja no n’hi queda cap a la seva primera casa. El seu bressol, el local del 23 de Wall Street, sovint té cartells que diuen “es lloga”.

Enrere queda l’època del fundador i col·legues. “Wall Street és avui el centre més potent del continent. Les seves transaccio­ns diàries són telegrafia­des a totes les ciutats de la Unió i a les capitals comercials al món”, va escriure Matthew Hale el 1874 al seu volum dedicat a aquest carrer.

Reconverti­t en un barri molt més residencia­l, els turistes no reparen en aquesta deserció del nucli bancari a partir del qual es va erigir un dels mites novaiorque­sos. Per a les fotos ja tenen l’estàtua de Nena sense por, que mira desafiador­a l’edifici de la borsa, i el toro de Wall Street.

JP Morgan va arribar a Wall Street quan era una jungla i la va convertir en el far financer

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain