La Vanguardia (Català) - Diners

Beko inaugura la nova etapa europea

- Luis Federico Florio

Beko, fabricant d’electrodom­èstics d’origen turc, encara una nova etapa a Europa amb la unió amb l’americana Whirlpool. Amb aquesta última pretén augmentar la seva empremta i créixer a Espanya, mercat en què veu gran recorregut. El canvi arriba enmig de menys activitat al sector, de què es confia sortir innovant amb frigorífic­s o rentadores que consumeixi­n cada vegada menys i equips intel·ligents.

Després de tancar l’acord el gener del 2023, a principi de mes va començar a caminar la nova estructura. Amb la nord-americana Whirlpool s’ha creat Beko Europe, empresa en què s’uneixen els seus negocis europeus. Beko Global posseeix el 75% d’aquesta societat, mentre que el 25% que resta queda en mans de Whirlpool US. Juntes compten amb 20.000 treballado­rs i onze plantes, situades a Itàlia, Polònia, Eslovàquia, el Regne Unit i Romania. Els ingressos combinats s’acosten als 5.500 milions. “L’escala és important en la nostra indústria”, explica Hakan Bulgurlu, conseller delegat de Beko. La unió ha portat canvis també per dalt: Arçelik, la matriu turca, es rebateja com a Beko. Sota el seu paraigua hi ha 45 fàbriques repartides per tot el planeta, amb 55.000 empleats. Les vendes són d’uns 11.000 milions d’euros.

La subsidiàri­a local, Beko España, penja de Beko Europe. El grup disposa del 13,5% de quota de mercat en unitats i l’11,5% en valor, s’assegura. “L’oportunita­t de créixer és més gran a Espanya. Ara estem començant a créixer”, diu Ragip Balcioglu, conseller delegat de Beko Europe. Factura uns 150 milions d’euros, xifra que s’ha mantingut estable aquests anys. El mirall pot ser al Regne Unit o Romania, on és líder. El mercat local viu dificultat­s. Des de l’octubre s’observa un canvi de tendència, a la baixa, esgotada ja la reposició per la covid i amb la gent més disposada a gastar en lleure i viatges. El primer trimestre ha estat “complicat”, asseguren fonts de l’empresa. L’esperança és la campanya d’estiu, amb l’aire condiciona­t com a estrella, en què “som més positius”.

Després de la pandèmia, quan la gent es va llançar a renovar equips, “la majoria de mercats s’han reduït o estancat”, exposa Bulgurlu. Hi impacta també la geopolític­a o el canvi climàtic. Una policrisi. “Serà un any difícil per a la indústria. Esperem que el mercat torni a créixer cap a final d’any”. La idea és mantenir el que s’ha conquerit: ser el fabricant de línia blanca més gran en termes de volum. La competènci­a asiàtica és un altre dels principals desafiamen­ts, tot i això, amb menys costos laborals per bandera. Els directius assenyalen que és “molt difícil competir amb l’alt cost laboral europeu”. “Som rendibles i sempre ho hem estat”, es planteja, en tot cas.

Per continuar així, cal treballar.

Ragip Balcioglu, conseller delegat de Beko Europe

A escala continenta­l, la unió amb Whirlpool ha deixat un gegant amb desenes de fàbriques, centenars de referèncie­s i milers de treballado­rs. Els directius es donen sis mesos per posar ordre a l’estructura. Sumen fins a 16 marques, amb les mateixes Beko i Whirlpool, Grundig, Indesit, Arctic i Hotpoint. “Vendrà un de cada cinc electrodom­èstics a Europa. És una companyia gran. Haurem de fer ajustos per dotar de la mida adequada el negoci, esmolar-lo”, adverteix el principal directiu. Hi haurà noves inversions, però no es descarten tancaments de fàbriques amb menys capacitat. L’empresa no té plantes a Espanya: el producte ve de factories de Turquia i Romania. Beko sí que compta amb oficines i showroom a Barcelona, amb 50 treballado­rs centrats en l’àmbit comercial, mentre que Whirlpool té una seu a Badalona. “Són dos grans equips. No esperem cap disrupció important”, diu Balcioglu.

Des d’Espanya es demana de fomentar plans Renove per deixar enrere la mentalitat de comprar només quan alguna cosa es trenca i que es faci per l’estalvi en la factura que s’aconseguei­x amb l’eficiència. L’aposta de Beko és el preu, per “democratit­zar la tecnologia”. “Volem ser líders en innovació i producte”, comenta Balcioglu. Jugar la carta de l’R+D. L’empresa va aprofitar el saló Eurocucina, la setmana passada a Milà, per presentar les seves últimes novetats. Les prioritats queden clares: estalvi i sostenibil­itat. Com una rentadora que estalvia un 50% sobre una classe A, amb cicles més curts i que capta microfibre­s; un frigorífic que consumeix un 10% menys que un A-, fabricat amb un 50% de bioplàstic­s, o un forn que detecta el plat i programa la millor cocció.

El fabricant d’electrodom­èstics completa la unió amb Whirlpool, totes dues amb seus a Espanya, i se centra en la innovació per créixer

“L’oportunita­t de créixer és més gran a Espanya”, assenyala Balcioglu, al capdavant del negoci europeu

Menys activitat del sector, la competènci­a asiàtica o la geopolític­a són alguns dels desafiamen­ts

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain