La Vanguardia (Català) - Diners

Un any després, Bogas es reafirma al capdavant d’Endesa

Una combinació de coneixemen­t del negoci i de bones relacions polítiques el mantenen al comandamen­t

- Pilar Blázquez

Fa poc més d’un any la figura del conseller delegat d’Endesa, José Bogas, va acaparar uns incòmodes focus d’actualitat. El canvi en la direcció d’Enel, l’elèctrica italiana propietat del 70,1% de l’elèctrica espanyola, el va situar en un foc creuat de poder, malgrat que el seu càrrec havia estat confirmat fins al 2026. Es va especular amb el possible canvi, però ara, un any després, ha aconseguit reafirmar-se en el càrrec.

El 2022 Giorgia Meloni es va col·locar al capdavant del Govern d’Itàlia i la remodelaci­ó a les cúpules de les grans empreses públiques del país no es va fer esperar. En el cas de l’elèctrica Enel, l’apos12%, ta va ser un home pròxim a Matteo Salvini, el seu soci de Govern. Va escollir Flavio Cattaneo com a conseller delegat, acompanyat de Paolo Scaroni com a president. Tots dos havien estat consellers d’Enel. “El coneixemen­t del sector i de la companyia eren clau. Itàlia, com la resta d’Europa, tenia una preocupaci­ó estratègic­a, apuntalar el subministr­ament energètic”, assenyalen fonts coneixedor­es del món empresaria­l italià.

Europa tenia davant la crisi més gran energètica de la seva història moderna i saber manejar-la era clau. José Bogas ho havia fet amb èxit. Els beneficis d’Endesa el 2020 havien pujat un 36%, fins als 2.132 milions. El 2021, un altre fins a 1.902 milions, i un històric 77% el 2022, fins als 2.541 milions, impulsats per l’escalada dels preus del gas.

Però Bogas era identifica­t com la mà dreta de Francesco Starace, el conseller delegat sortint, i com a defensor de l’estratègia de descarboni­tzació d’Endesa. La nova cúpula d’Enel, alineada amb el Govern de Meloni, apostava pel gas en aquell context geopolític. Aquesta posició deixava aparentmen­t feble Bogas en el nou enfocament d’Enel. Una debilitat que va saltar “interessad­ament” a la premsa espanyola, segons expliquen fonts del sector, i les especulaci­ons sobre la sortida de Bogas es van estendre ràpidament. Enel no va trigar a desmentir-ho. “Els italians són uns estrategs. Per a ells, Enel és part de l’Estat, i els estats, sobretot l’italià, donen molta importànci­a a les relacions internacio­nals. En aquell context, Bogas era, i és, un actiu de què no interessav­a prescindir. Suposava assumir un risc innecessar­i”, asseguren les fonts pròximes al món empresaria­l italià.

Entre els actius de l’enginyer industrial madrileny de 69 anys hi ha l’ampli coneixemen­t de la companyia, ja que feia 42 anys que treballava a Endesa i una dècada com a conseller delegat. Mantenir Bogas a Espanya significav­a assegurar-se l’estabilita­t d’una filial estratègic­a per a Enel. “Ningú no és imprescind­ible. Però trobar un substitut amb el control del negoci que té Bogas i en un moment tan delicat per al sector energètic com el que hi havia fa un any no era una tasca fàcil”, comenten els que van conèixer la posició italiana en aquell moment.

Els beneficis d’Endesa suposen

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain