La Vanguardia (Català) - Diners

Mercats en contra de la guerra

- Robert Tornabell Professor emèrit de la URL i exdegà de l’Esade Business School

En el digital de La Vanguardia, Figueredo va escriure el dia 19: “L’equilibri mundial continua fràgil. Els actors internacio­nals sembla que estan a la corda fluixa”. La nit del 18 no sabíem si Israel faria cas als EUA i tots esperàvem que la seva resposta als drons llançats per l’Iran fos una simple escaramuss­a. Els aliats demanaven contenció i evitar una escalada que portés a una nova guerra a l’Orient Mitjà. No hi ha hagut una reacció brutal i el Congrés americà va aprovar noves partides per a armes destinades a Israel i, en menys quantitat, per a Ucraïna.

Per l’estret d’Ormuz es transporte­n més del 30% dels subministr­aments d’hidrocarbu­rs, i una guerra total entre Israel i el seu rival, l’Iran, podria col·lapsarelco­merçmundia­l.Ucraïnaest­àperdentpo­sicions en la lluita per l’espai aeri i, en una nova estratègia, a partir del 2 d’abril va augmentar els seus bombardejo­s a les refineries de Rússia, a 1.500 quilòmetre­s de distància. Segons The Economist, aquests atacs han reduït una part de la capacitat de les refineries de carburants (dièsel i gasolina).

Ucraïna i els aliats podrien disposar dels actius que es van confiscar a Rússia per comprar des de míssils de llarg abast fins a avions bombarders. Encaraqueh­oproposine­lsmitjanse­specialitz­atsen finances internacio­nals de més prestigi, la presidenta­delBCE,ChristineL­agarde,adverteixq­ueaquestes pràctiques serien contràries a les lleis internacio­nals, ja que la suma total que es va congelar a Rússia arriba a 260.000 milions d’euros. Qui s’atreveix a confiscar aquests actius? Només els Estats Units. Però les eleccions generals s’aproximen i si les guanyés Donald Trump ningú no pot aventurar quina seria la seva decisió. Com han reaccionat les borses mundials davant una inestabili­tat generalitz­ada dels mercats? Amb caigudes generalitz­ades. Hi ha un indicador a la Borsa de Chicago, el ViX, que s’anomena “l’índex de la por”. Quan el setembre del 2008 va trencar el banc Lehman Brothers, el ViX va arribar a un màxim de tots els temps (182). Ara oscil·la entre 14 i 16 punts. La volatilita­t dels mercats decapitals­s’hatraduïte­npèrduesge­neralitzad­esa les borses mundials. El BCE, en el seu Comitè de l’11 d’abril, ens va assegurar que el banc és en el bon camí. Però com en les malalties greus, no n’hi ha prou de tenir el diagnòstic (la inflació persistent i la volatilita­t dels mercats), sinó que necessitem que mitjançant una sagnia (una reducció de l’activitat econòmica)recupereml­ataxad’inflació(peralBCE el 2% a mitjà termini). Les borses segueixen la volatilita­t de les dues guerres. Però les dades dels fons d’inversions d’Inverco revelen que el primer trimestrea­Espanyahiv­ahaversubs­cripcionsn­etes en els fons d’inversió de més de 7.000 milions d’euros.Elsinverso­rsapostenp­erlescol·locacionsm­és segures.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain