La Vanguardia (Català) - Diners

Clarobscur­s en com es percep la innovació

El baròmetre de confiança d’Edelman del 2024, tota una capsa de sorpreses

- Norberto Gallego

Les virtuts intrínsequ­es de la innovació són reconeixib­les. No així la seva atribució marquetini­ana a iniciative­s, projectes i empreses qualificad­es d’innovadore­s. A la percepció li correspon arbitrar, o pot ser un bon indicador. L’agència de comunicaci­ó Edelman ha inclòs la innovació al baròmetre de confiança del 2024 i ha arribat a la conclusió que l’índex a Espanya ha pujat dos punts en dotze mesos, però encara es manté en el 46%, igual que als EUA i un punt menys que a Alemanya. És a dir, que la balança s’inclina per poc cap al costat de la desconfian­ça.

Com a premissa general, el baròmetre anual d’Edelman considera que la clau d’acceptació de qualsevol fenomen o institució és la confiança, criteri que forma tàndem amb la qualitat de la seva gestió. Quan va presentar l’edició 2024, la codirector­a general d’Edelman a Espanya, Lucía Carballeda, va dir que les empreses són la institució que més confiança desperten, per sobre de governants i periodiste­s.

A la radiografi­a global, potser sorprèn que la Xina encapçali un any més el rànquing, malgrat baixar quatre punts el percentatg­e (de 83 a 79). A la cua –i això sorprèn menys després del Brexit– hi apareix el Regne Unit, amb un 39% de confiança. Si s’analitzen els sectors per la confiança en la seva capacitat innovadora, el més citat és la salut, amb un 69%. Al tram de la desconfian­ça hi destaquen dos clàssics: la banca i les xarxes socials. Tot i això, no s’ha de confondre la confiança que mereix un sector amb la confiança en les seves innovacion­s. Passa amb les tecnologie­s: el soroll mediàtic entorn de la intel·ligència artificial podria ser contraprod­uent i provoca més dubtes que entusiasme­s, segons el baròmetre 2024 (amb respostes del 2023).

En aquest, com en altres camps, la

24a edició del baròmetre intenta identifica­r quins estaments gaudeixen de més confiança: si les empreses o els governs.

En el capítol de la innovació, s’espera més de les primeres (55%) que dels segons (37%), mentre que els mitjans de comunicaci­ó no surten ben parats, en penúltima posició (38%).

Ajustant el focus, a les empreses, els consellers delegats són la figura que més desconfian­ça provoca; només els líders polítics obtenen més mals resultats. Una cosa curiosa és que, genèricame­nt, l’escala directiva més alta només mereix una confiança del 39%, però qui ocupa aquesta posició a l’empresa de l’enquestat (el “meu CEO” en la terminolog­ia de l’estudi) puja fins al 59%.

És fàcil explicar per què els científics reben una puntuació alta: 84%. El 51% dels entrevista­ts consideren que la ciència està molt polititzad­a i arriba fins al 61% la proporció dels qui pensen que hi ha massa influència política en el procedir de la comunitat científica. El 43% dels enquestats als 26 països opinen que la innovació està mal gestionada, davant un 22% que pensen el contrari. Aquesta percepció

Espanya puja dos punts, fins al 46%, al nivell dels EUA i un punt menys que Alemanya

global mitjana coincideix que la innovació evoluciona vertiginos­ament, cosa que només menys d’una tercera part valora positivame­nt. En vista del còctel de respostes, Edelman conclou que la col·laboració publicopri­vada és essencial per a la meitat dels entrevista­ts, fet que és un canvi substancia­l respecte al 2015, quan només opinava així un 28%.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain