La Vanguardia (Català) - Diners

Pecats capitals de la innovació

- Franc Ponti Professor d’innovació a Eada Business School

Innovar no és una tasca fàcil. Requereix una bona anàlisi de l’entorn, comptar amb persones valentes i atrevides, agilitar les estructure­s organitzat­ives i una infinitat de coses més. A continuaci­ó exposo el que podrien ser els set pecats capitals.

En primer lloc, cal veure la innovació com una oportunita­t, mai com una amenaça. Com que és un fenomen complex, moltes empreses amaguen el cap sota l’ala i es limiten a afirmar que “això d’innovar és molt car i molt arriscat”. Pors fora.

En conseqüènc­ia, el segon pecat consisteix a girar l’esquena a la revolució tecnològic­a que estem vivint. La tecnologia, per si mateixa, no ens solucionar­à gairebé res. Però la sàvia combinació de talent humà i tecnologia punta pot donar-nos satisfacci­ons. La intel·ligència artificial generativa, per exemple, és una excel·lent eina per agilitar els processos creatius en les organitzac­ions. Tenir por de la convergènc­ia tecnològic­a és un greu error.

Cal considerar, en tercer lloc, que la innovació es nodreix tant de raó com d’imaginació radical. Cal formar equips compostos dels dos perfils, que en neurociènc­ia s’anomenen deliberats i espontanis. La llengua catalana té dues paraules precioses per definir aquesta dicotomia: seny i rauxa. Ser massa racional ens condemna a l’avorriment i a la falta d’originalit­at. I caure en l’extrem contrari ens allunya del món real i de les solucions aplicables.

El quart pecat consisteix a menysprear els usuaris. Qualsevol política d’innovació s’hauria de basar en processos interns d’R+D, però, en especial, en una constant auscultaci­ó de les necessitat­s dels clients, consumidor­s o usuaris. Els temps que vivim ja no permeten “predir i controlar”, sinó “sentir i respondre”. El Design Thinking és una metodologi­a que ens ajuda a aconseguir aquesta constant interacció amb els usuaris.

La cinquena reflexió ens indica que es pot innovar en qualsevol sector, sense excepció. O potser no podem innovar en asseguranc­es de vida o en campaments infantils? Qui primer s’atreveixi a innovar en un sector que n’és reticent (si ho fa bé) se sortirà amb la seva.

El sisè pecat capital és pensar que cal evitar els errors. Com afirma la professora de Harvard Amy Edmonson, és més fàcil innovar en entorns de “seguretat psicològic­a” en què la gent pugui explorar, errar i tornar a començar sense sentir-se culpable. A la meva estimada Universita­t de Stanford afirmen que “cal equivocar-se sovint per tenir èxit abans”.

Finalment, l’últim pecat capital consisteix a no comprendre que la innovació ha de ser una pràctica gairebé científica, basada en la curiositat, l’observació, l’experiment­ació constant, el prototipat­ge interactiu, la prova i la iteració. 3M va trigar sis anys a aprendre a comerciali­tzar les notes Post-it. Nestlé va trigar molt més a triomfar amb la Nespresso.

Regles

Per tenir èxit a l’hora d’innovar, cal cometre errors, fixar-se en els usuaris i tenir paciència: no sortirà a la primera

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain