La Vanguardia (Català)

El deute afluixa en espera de possibles compres europees

La prima de risc espanyola cau 38 punts i el tipus d’interès se situa per sota del 7% Madrid negocia avui amb l’eurogrup suavitzar el rescat bancari

- BEATRIZ NAVARRO Brussel·les. Correspons­al

La prima de risc espanyola va frenar en sec ahir la vertiginos­a escalada de les últimes setmanes amb una caiguda de 38 punts, la caiguda més important des que al desembre el BCE va anunciar una injecció de liquiditat a la banca. Així, el diferencia­l de riscpaís entre el bo alemany i l’espanyol, va tancar en 512,9 punts. I l’Ibex va pujar un 1,53%.

El detonador de la baixada va ser l’expectativ­a d’una acció europea més contundent i, sobretot, el rumor que es podria estar preparant una gran operació de compra de deute públic espanyol i italià per part del fons europeu de rescat, sorgit als passadisso­s de la cimera del G-20 a Los Cabos (Mèxic).

L’opció figura des del novembre als estatuts de l’actual fons de rescat. I encara que ni l’operació és políticame­nt senzilla ni es pot posar en marxa d’un dia per l’altre (els països que la demanin hauran d’assumir condicions de política econòmica) la simple menció va servir per donar oxigen al bo espanyol.

La compra de deute públic al mercat secundari és una de les armes de què disposa el fons de rescat europeu des de l’última revisió. Va ser el president francès François Hollande, qui va explicar a Los Cabos que Mario Monti, el primer ministre italià, ho havia plantejat durant la reunió. “És una idea que mereix ser analitzada”, va afirmar. L’operació, va dir, es podria posar en marxa per ajudar a finançar el seu deute públic a “països virtuosos com Itàlia”, que han fet els deures en els pressupost­os però encara són castigats pels mercats.

El llançament d’un programa d’aquest tipus necessita un dictamen favorable del Banc Central Europeu i ha de ser aprovat per unanimitat per la zona euro. Està sotmès a l’aplicació d’un pla de reformes i mesures d’ajust, tant abans de posar-lo en marxa com durant el temps que duri l’operació (hi ha un control europeu del programa). La idea és ajudar els governs a fer reformes sense que el finançamen­t del deute anul·li l’efecte de les retallades.

En aquest context s’han d’entendre els intents de la Comissió Europea de rebaixar l’eufòria desencaden­ada per la notícia (el diari britànic Daily Telegraph va arribar a parlar d’un pla per gastar tots els diners dels fons de

rescat, 750.000 milions d’euros, per comprar deute espanyol i italià), advertint que aquests programes “no substituei­xen els esforços de consolidac­ió pressupost­ària ni les reformes”.

Seran, si de cas, “un paracetamo­l financer”, va subratllar el portaveu europeu d’Afers Econòmics. “Podria alleugerir la tensió, el dolor... Però no resol les causes, per exemple, que hi ha en la base dels problemes estructura­ls de l’economia italiana o espanyola”, va dir. L’assumpte serà abordat en la cimera que els dies 28 i 29 de juny la UE celebra a Brussel·les, una cita en què el G-20 li ha demanat que concreti el seu pla per salvar l’euro.

La cancellera alemanya Angela Merkel va negar que s’estigui preparant un pla d’aquest tipus per a Espanya i va ressaltar que en qualsevol cas estaria “subjecte a condiciona­ls”. La prioritat, va insistir, és llançar el pla de rescat bancari: “Estem esperant que Espanya presenti la seva petició per recapitali­tzar els seus bancs i crec que és important que quan aquesta sol·licitud arribi sigui concreta, perquè els mercats sàpiguen el que hi ha al darrere i ofereixi seguretat”, va demanar la cancellera. segons informa Rafael Poch. També el president dels Estats Units, Barack Obama, va apressar el Govern a posar en marxa el procés: “Quan Espanya aclareixi el rescat, els mercats es calmaran”.

Avui, dotze dies després d’anunciar la decisió de demanar un préstec a la UE per a la recapitali­tzació del sector bancari, és el dia en què el Govern posarà llum i taquígrafs sobre la salut del sistema, amb la presentaci­ó de les conclusion­s de les auditories externes sobre els bancs. L’informe s’espera amb impaciènci­a a Brussel·les ja que conté dades fonamental­s per decidir la quantia de l’ajuda que es presta a Espanya i que l’Eurogrup espera que avui el ministre d’Economia Luis de Guindos demani oficialmen­t.

El lapse de temps transcorre­gut entre els dos passos ha estat, segons el parer de diferents fonts comunitàri­es, excessiu, i ha

COMPRA DE DEUTE Brussel·les creu que serà “paracetamo­l financer”, alleujarà el dolor però no la causa

MILLORES AL RESCAT El Govern negociarà avui amb els socis europeus fórmules per suavitzar-lo

contribuït a augmentar la incertesa. Però mentrestan­t, la fórmula ha estat sotmesa al veredicte dels mercats i s’ha constatat que no serveix per trencar el “bucle entre deute privat i sobirà” que el G-20 ha apressat la UE a tallar. Aquest fet juga a favor d’Espanya, que negocia amb l’Eurogrup fórmules perquè l’ajuda no aparegui en els comptes públics, van explicar fonts diplomàtiq­ues espanyoles.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? ANGEL DÍAZ / EFE ?? En espera. Un operari manipulant un dels monitors de la Borsa de Madrid, ahir
ANGEL DÍAZ / EFE En espera. Un operari manipulant un dels monitors de la Borsa de Madrid, ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain