La Vanguardia (Català)

El TC legalitza Sortu perquè es presenti als comicis bascos

El Constituci­onal esmena el Suprem per haver vulnerat el dret de participac­ió política La decisió posa en relleu la fractura de l’alt Tribunal: sis magistrats contra cinc

- JOSÉ MARÍA BRUNET

El Tribunal Constituci­onal (TC) va acordar ahir legalitzar Sortu. La formació abertzale es podrà presentar així a les eleccions autonòmiqu­es basques, en principi previstes per al març del 2013, malgrat que es podrien avançar. El Constituci­onal esmena la plana, una vegada més, al Tribunal Suprem, al qual recrimina que hagués vulnerat el dret de participac­ió política de Sortu, encara que els arguments es coneixeran amb tot detall els propers dies. Alhora es torna a reflectir la divisió interna al TC, ja que sis magistrats van votar a favor de la legalitzac­ió i cinc en contra, en un tribunal amb una composició a punt de ser renovada.

Per un sol vot. El Tribunal Constituci­onal (TC) va acordar ahir legalitzar la coalició abertzale Sortu contra el criteri que va sostenir en el seu moment el Tribunal Suprem (TS), que va veure darrere d’aquesta formació l’ombra allargada d’ETA. El caràcter ajustat de la votació –sis magistrats a favor de la legalitzac­ió i cinc en contra– reflecteix perfectame­nt la fractura que sempre ha acompanyat en la societat espanyola i en les seves instàncies jurídiques el debat sobre les qüestions de fons que planteja la legalitzac­ió o no de Sortu. Per uns, se cedeix davant l’estratègia política d’un terrorisme que encara no s’ha extingit completame­nt. Per d’altres, la pervivènci­a d’aquesta amenaça no pot retallar els drets de participac­ió política dels ciutadans. Al Suprem es va imposar la primera tesi. Al Constituci­onal ha prosperat la segona.

En totls dos casos, però, s’ha produït una fractura entre els magistrats que ha impedit resoluci- ons àmpliament avalades. Al Suprem la il·legalitzac­ió de Sortu es va acordar per 9 vots a 7,i al Constituci­onal s’ha registrat una decisió en sentit invers per una diferència encara més escassa, l’esmentada de 6 vots a 5. En tots dos casos el fet determinan­t és el vot majoritari, però amb la conseqüènc­ia que la resolució difícilmen­t suposarà un punt final en el debat polític i social. El TC, d’altra banda, ha dictat aquesta sentència en portes de la seva renovació. La votació registrada ara hauria pogut canviar amb la substituci­ó de quatre magistrats.

Els arguments de la resolució del Constituci­onal es coneixeran els propers dies. Però pel que s’havia anat filtrant de la ponència –elaborada per la magistrada Elisa Pérez Vera–, la majoria del TC ha considerat que Sortu ha refusat de forma clara i contundent la violència, en termes generals i de manera concreta referida al terrorisme D’ETA, cosa que ha de pesar més que les dades, per les quals es podria concloure que no és un projecte polític desvincula­t de la banda. D’acord amb aques-

ELS ARGUMENTS La decisió es basa en el fet que el Suprem va vulnerar el dret de participac­ió política

L’ADVERTIMEN­T L’Alt Tribunal avisa sobre la necessitat de complir amb la llei de Partits

LA REACCIÓ Fernández Díaz acata la sentència, tot i que hi discrepa, i exigeix la dissolució d’ETA

tes tesis i a favor de la legalitzac­ió hi han votat el president del TC, Pascual Sala; el vicepresid­ent, Eugeni Gay, i els magistrats Pablo Pérez Tremps, Adela Asúa i Luis Ortega, a més de la ponent. En canvi, hi han votat en contra els magistrats Javier Delgado, Ramón Rodríguez Arribas, Francisco Hernando, Luis Pérez de los Cobos i Manuel Aragón.

En teoria, aquest últim pertany a l’anomenat sector progressis­ta, però ha votat amb els seus companys de l’ala conservado­ra, com ja va passar en la sentència de l’Estatut. Hernando, al seu torn, va voler que el seu vot consti malgrat que no va ser en el ple d’ahir, i va signar la sentència poc abans d’ingressar en un hospital per a una intervenci­ó quirúrgica. Ell i Pérez de los Cobos s’afegiran als vots particular­s dels altres tres jutges.

La votació del TC és un calc de la registrada fa una mica més d’un any, quan aquesta instància de garanties constituci­onals va anul·lar la decisió per la qual el Suprem va refusar les llistes de Bildu, fórmula alternativ­a que l’esquerra abertzale va utilitzar davant la il·legalitzac­ió de Sortu com a força política. Ara, Sortu serà inscrita en el registre de partits polítics, i reconeguda com a formació democràtic­a, tot i que amb determinad­es cauteles. La sentència dirà, així, que el TS va vulnerar el dret d’associació política en no permetre la inscripció de Sortu, i la permetrà sempre que se satisfacin els “requisits legals” que imposa la llei de Partits. Caldrà veure la sentència per comprovar la importànci­a d’aquesta referència, en principi al·lusiva a la possibilit­at d’il·legalitzar un partit ja inscrit, si en un moment donat torna a fer com abans i, per exemple, justifica la violència.

El ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, va dir que acata la decisió malgrat que hi discrepa i que “amb Sortu o sense” l’esquerra abertzale ha d’exigir “la dissolució incondicio­nal de la banda”. El Govern basc va assenyalar que la decisió “dóna reconeixem­ent legal a una realitat”, perquè l’esquerra abertzale ja és a les institucio­ns. I l’Associació de Víctimes del Terrorisme va expressar la “tristesa” perquè creu que el Govern espanyol actual segueix el “full de ruta” de l’Executiu anterior.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain