La Vanguardia (Català)

Mas: “No tot al sud d’europa és disbauxa, festa i toros”

El president propugna rellançar la imatge de Catalunya amb Israel i Massachuse­tts

- JORDI BARBETA

El president de la Generalita­t, Artur Mas, va anunciar ahir a Boston una ofensiva estratègic­a del seu Govern amb l’objectiu d’aconseguir que Catalunya es desmarqui del desprestig­i que segons la seva opinió afecta els països del sud d’Europa, una manera de dir Espanya, Portugal i Grècia. I aquest objectiu el durà a terme a base de fer-se amb els països més innovadors i dinàmics del planeta i molt especialme­nt amb Massachuse­tts i Israel, estats que se situen ara als primers llocs del rànquing mundial per la seva producció científica i industrial.

“Catalunya –va dir Mas– ha de fer un salt qualitatiu, perquè moltes vegades, quan es parla del sud d’Europa, es té la sensació que tot són problemes, disbauxa, festa, alguns diuen toros i no sé quantes coses més... I jo he de fer entendre aquí i en general que al sud d’Europa hi ha realitats dinàmiques i innovadore­s, i quina millor manera de reforçar aquest missatge que situar-nos al costat d’aquells que són millors. Massachuse­tts i Israel són millors que nosaltres i volem associar-nos a ells per agafar el ritme de les seves economies”.

Si Pujol es va inventar el lobby dels Quatre Motors d’Europa, amb Llombardia, Roine-Alps i Baden-Württember­g, que encara funciona en diversos àmbits, ara

“Hem de fer un salt i associar-nos amb els millors per demostrar que som una realitat dinàmica i innovadora”

Mas no ha volgut ser menys i com el món és ara més global que abans pretén, sense renunciar a Europa, “eixamplar horitzons”: “Fa pocs mesos Catalunya va firmar un conveni amb Israel i Israel va firmar un conveni similar amb Massachuse­tts i avui Catalunya firmarà amb Massachuse­tts i l’any que ve viatjaré a Israel per enfortir els àmbits de col·laboració, precisamen­t en la línia del coneixemen­t, de la producció científica, de la investigac­ió, i tot això aplicat al creixement econòmic i la creació de llocs de treball”.

L’associació catalana amb Israel adquireix una transcendè­ncia política evident tenint en compte les polítiques no precisamen­t proisraeli­anes que han practicat els últims governs espanyols, a més de l’antisemiti­sme creixent que s’ha instal·lat als sectors intel·lectuals de l’esquerra espanyola. A més, la iniciativa del president de la Generalita­t trenca i rectifica definitiva­ment l’opció antiisrael­iana del govern tripartit, amb consellers que es manifestav­en a favor de grups terro- ristes que persegueix­en la destrucció de l’Estat d’Israel. Allò va obrir una ferida sense precedents en les relacions entre Catalunya i l’Estat jueu que ara probableme­nt podrà cicatritza­r i facilitarà la vella aspiració mútua d’obrir consolat a Barcelona.

I com que no és el mateix parlar que fer, dimarts ja hi va haver un acte de presentaci­ó a la fira BIO que va reunir el triangle Massachuse­tts, Israel i Catalunya, i com no podia ser de cap altra manera, cadascú amb la seva bandera. Va ser una posada en comú dels respectius clústers de biotecnolo­gia i biomedicin­a. De la presentaci­ó catalana es va encarregar Montserrat Vendrell, directora general de Biocat, la fundació catalana que propicia les sinergies d’empreses, universita­ts i institucio­ns que treballen en el camp de de la biomedicin­a i la biotecnolo­gia.

L’acte protocol·lari de la firma del conveni entre Catalunya i Massachuse­tts, un Memorandum of Understand­ing per propiciar la col·laboració entre universita­ts, indústries i institucio­ns, es va celebrar després de la reunió del president català amb el seu homòleg, el governador de Massachuse­tts, Deval Patrick.

Com estava previst, l’agenda del president Mas a Boston va començar ben d’hora ben d’hora, sobre les 7 del matí amb una trobada amb l’exgovernad­or i excandidat a la presidènci­a Michael Du- kakis i la inauguraci­ó d’un seminari sobre infraestru­ctures. La determinac­ió del president Mas per desmarcar-se del desprestig­i que afecta els països del sud d’Europa va tenir una clau més interna durant la seva exposició a la Northeaste­rn University. Mas va pronunciar una llarga conferènci­a titulada The Catalan model: 21st Century approaches to sustainabi­lity and financing of public transport. Va ser una exposició eminentmen­t tècnica i una defensa aferrissad­a del transport públic gairebé com un dret bàsic dels sectors més desafavori­ts, però aprofitant que el riu Charles passa per Boston, Mas va llançar unes pinzellade­s històrique­s i unes observacio­ns sobre l’actualitat catalana: “Catalunya és com un atleta que ha de competir amb

“Catalunya és un atleta que ha de competir amb una motxilla carregada de pedres, pel dèficit amb Espanya”

una motxilla carregada de pedres a l’esquena. Aquesta motxilla és el dèficit estructura­l de Catalunya amb Espanya i que el nostre conseller d’Economia i Coneixemen­t, Andreu Mas-Colell, conegut de molts de vostès, xifrava en octubre de l’any passat entre el 8% i el 8,5% del PIB català. Concretame­nt, més de 20.182 milions de dòlars anuals! Catalunya aporta a l’Estat molt més del que rep i aquesta no és una situació aïllada ni conjuntura­l, sinó que fa dècades que passa i llasta fortament la nostra competitiv­itat. Quin país del món, superada l’època del colonialis­me, pot suportar una cosa així? Coneixen vostès molts territoris en aquesta situació? Quina seria la posició de Catalunya en el rànquing de les nacions sense aquest llast? Malgrat això i malgrat la crisi que afecta els països del sud d’Europa, Catalunya tira endavant. I això ho poso sobre la taula com un valor, el de saber fer més amb menys, el de l’eficiència”.

Amb Dukakis, Mas va tenir una conversa distesa davant els periodiste­s. L’exgovernad­or li va preguntar: “Com està Espanya?”, i el president va respondre: “La situació és molt difícil”. “Però vosaltres esteu millor”, va concloure l’excandidat demòcrata, una percepció que, posats a desmarcars­e dels països del sud d’Europa, se non è vera è ben trovata, que diria amb ironia un membre de la delegació catalana.

 ?? JORDI BEDMAR ?? Artur Mas amb Michael Dukakis
JORDI BEDMAR Artur Mas amb Michael Dukakis
 ?? JORDI BEDMAR ?? Mas i el governador de Massachuse­tts, Deval Patrick, després de firmar un conveni de col·laboració
JORDI BEDMAR Mas i el governador de Massachuse­tts, Deval Patrick, després de firmar un conveni de col·laboració
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain