La Vanguardia (Català)

“Grècia lliurarà una gran batalla”

El Govern tripartit de Samaràs arrenca amb l’afany de revisar el pla de rescat

- JOAQUÍN LUNA Atenes

El conservado­r Andonis Samaràs és des d’ahir el quart primer ministre de Grècia dels darrers vuit mesos i el líder d’un Govern tripartit que té com a primer objectiu renegociar al màxim el segon pla de rescat, ja pactat al març, i sense els 130.000 milions d’euros del qual l’Administra­ció difícilmen­t podria funcionar un cop hagi passat aquest estiu...

“Grècia lliurarà una gran batalla per revisar l’acord”, va anunciar ahir l’altre factòtum del nou Govern, el líder del socialdemò­crata Pasok, Evànguelos Venizelos. Tant la vella marca de l’esquerra grega com el tercer partit a la coalició, la petita Esquerra Democràtic­a (Dimar), es veuen –i es veuran– obligats a justificar-se davant els electors per les inevitable­s retallades. Ahir es presentave­n com la garantia que els conservado­rs renegociar­an a fons. Encara que no s’ha revelat la composició de l’Executiu, tots els partits apunten a un equip de perfil tecnòcrata, igual com passa amb el ministre d’Economia, un dels pocs noms revelats (el banquer privat Vassílios Ràpanos). En canvi, el veritable pes polític serà per a la comissió que renegociar­à el rescat.

Si el Pasok i Dimar parlen de debò, augmenten els dubtes sobre l’estabilita­t del primer Govern d’unitat nacional sense restriccio­ns de la història de Grècia (a diferència de la fugaç coalició de Nova Democràcia i el Pasok de l’any passat). “Aquest Govern tindrà poca vida. No complirà les expectativ­es i el seu suport s’erosionarà ràpidament”, pronostica­va ahir a l’agència Reuters el politòleg John Loulis.

Atenes va tancar ahir un trimestre turbulent, amb dues eleccions i una gran fractura social que explica l’ardor guerrer de Venizelos amb vista a la cimera europea del 28 i el 29 de juny, a la qual no es descarta que Venize- los i Fotis Kuvelis, el líder de Dimar, acompanyin el primer ministre com a mostra de cohesió.

La pressió internacio­nal i la imatge de Grècia exigien la formació d’un govern sense excessives transaccio­ns ni regatejos, tan exasperant­s i comuns en el passat. Andonis Samaràs va jurar el càrrec ahir al migdia en un acte ràpid, davant el president de la República, Kàrolos Papúlias, i la jerarquia ortodoxa. Déu hi va ser doblement present. “Amb patriotism­e, unitat nacional, sense fissures i amb l’ajuda de Déu, farem tot el possible per treure el país de la crisi”, es va comprometr­e el primer ministre en una declaració a la premsa.

Per molt que els nous governants grecs intentin mostrar que tenen l’afany de renegociar en to-

EL ‘PREMIER’ JURA EL CÀRREC “Amb l’ajuda de Déu, farem el possible per treure el país de la crisi” FELICITACI­Ó DE MERKEL Berlín convida el nou líder grec i li desitja “sort en la difícil tasca que té al davant”

ta regla, algunes fonts comunitàri­es a Atenes descarten començar de nou. Tot apunta a uns terminis més dilatats. I no gaire cosa més.

La cancellera alemanya, Angela Merkel, va ser una de les primeres personalit­ats estrangere­s que va felicitar ahir Samaràs. “Li ha desitjat sort i èxit en la difícil tasca que té al davant”, segons va assenyalar una portaveu alemanya. També l’ha convidat

oficialmen­t a visitar Berlín. Res no impediria una coincidènc­ia a la llotja de l’estadi polonès de Gdansk divendres al vespre, seu de l’enfrontame­nt entre Alemanya i Grècia de l’Eurocopa –morbós, geoestratè­gic i la gran notícia del que queda de setmana a Atenes– per una plaça a la semifinal. La cancellera Merkel ha confirmat que hi assistirà.

Cortesies a banda, el ministre de Finances alemany, Wolfang Schäuble, va enviar el seu particular missatge a Atenes des del setmanari Die Zeit: “El que cal és més decisió en la implementa­ció de les mesures que ja s’han acordat”.

L’ascens de Samaràs prolonga un dels vicis de la vella Grècia: els clans polítics hereditari­s, exercits per un grapat de noms. Andonis Samaràs, de 61 anys, economista amb llicenciat­ura a Harvard, es va iniciar en política gràcies a l’herència de l’escó per Messina d’un oncle seu. Amb només 26 anys ja era diputat vitalici. El que resulta rocamboles­c de debò és que en els darrers tres anys ha adoptat tots els parers possibles envers el rescat internacio­nal. Va votar en contra del primer pla l’any 2010 i va arribar a expulsar de Nova Democràcia els dissi- dents. Ara, Samaràs ha passat a ser un dels paladins del rescat. I definitiva­ment lliga la seva figura a la gestió d’un país desanimat, que viu el cinquè any de recessió i en el qual serà molt dolorós socialment aplicar les exigències de la troica (Comissió Europea, FMI i Banc Central). “Els problemes que té al davant són molts i complicats”, va apuntar el president de Grècia, Kàrolos Papúlias, durant la presa de possessió.

L’oposició grega de la coalició Syriza, que té la moral ben amunt, va acusar implícitam­ent ahir el nou Govern de vendre fum en la qüestió de la renegociac­ió. Un portaveu de la coalició radical va recordar que el pes –i els escons– els té la conservado­ra Nova Democràcia i no pas els seus dos socis (la primera aporta 129 dels 170 escons del tripartit, en un Parlament de 300): “Aquest equilibri no és gens convincent ni suposa cap senyal que puguin o estiguin preparats per negociar d’una manera efectiva l’acord de rescat”.

Des d’ara, la Coalició Radical d’Esquerra té un paper còmode i poderós: disseccion­ar al ritme polític que més els convingui totes les mesures d’un govern hipotecat pel pacte de rescat.

 ?? LOUISA GULIAMAKI / AFP ?? Déu i República. Tres dies després de les eleccions, el conservado­r Andonis Samaràs va jurar ahir el càrrec de primer ministre al palau presidenci­al d’Atenes davant del president Papúlias i la jerarquia de l’Església ortodoxa
LOUISA GULIAMAKI / AFP Déu i República. Tres dies després de les eleccions, el conservado­r Andonis Samaràs va jurar ahir el càrrec de primer ministre al palau presidenci­al d’Atenes davant del president Papúlias i la jerarquia de l’Església ortodoxa
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain