La Vanguardia (Català)

Ribó ret comptes dels seus viatges internacio­nals al Parlament

El Síndic de Greuges compareix a petició pròpia per aturar la polèmica

- IÑAKI ELLAKURÍA Barcelona

Noruega, Kazakhstan, Colòmbia, Uruguai, les Bermudes... Són alguns dels països als quals el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, o membres del seu equip van viatjar entre l’any 2010 i el 2011, per valor de 156.000 euros del pressupost d’aquesta institució pública, i que ell mateix provarà de justificar avui al Parlament. Una compareixe­nça per exposar les raons i el cost de les seves expedicion­s que va demanar el mateix Ribó a la presidenta de la Cambra, Núria de Gispert, després de la polèmica alimentada per una part de l’oposició, que considera innecessar­is i poc exemplarit­zants els seus viatges en aquests temps de retallades i crides a l’austeritat.

“És el Síndic de Catalunya, no el de les Nacions Unides, no sembla lògic fer tants viatges a països exòtics”, va dir la presidenta del PP català, Alicia Sánchez-Camacho, formació que, amb C’s, ha esmolat les seves crítiques a Ribó. Per contra, tant la resta de partits com el Govern de la Generalita­t han evitat entrar a valorar l’agenda internacio­nal de Ribó. Va ser el portaveu, Francesc Homs, qui va sortir en defensa seva dimarts passat després de la reunió del Consell Executiu: “Estic convençut que va fer el que havia de fer institucio­nalment, no em correspon a mi jutjar-ho”, va declarar Homs, que es va mostrar sorprès que no s’apliqui el mateix tracte, per exemple, als viatges a l’estranger del president del Govern central, Mariano Rajoy –va assenyalar la presència del president en el primer partit d’Espanya a l’Eurocopa de Polònia– o altres institucio­ns de l’Estat.

Després que esclatés la polèmica amb la publicació dels seus viatges a El Mundo, el mateix Ribó va comparèixe­r davant els mitjans de comunicaci­ó per avançar algunes explicacio­ns, que avui els partits esperen que ampliï i concreti durant una compareixe­nça parlamentà­ria que ha aixecat una gran expectació. Ribó va afirmar que la majoria d’aquests desplaçame­nts, en els quals va anar acompanyat per membres del seu ampli gabinet, eren “tots oficials” i estaven finançats íntegramen­t pels organitzad­ors de l’esdevenime­nt i motivats per ser el president del capítol europeu de l’Institut Internacio­nal de l’Ombudsman.

Ribó va fer entre el 2010 i el 2011 viatges oficials per tot el món amb un cost de 156.000 euros

Així mateix, des de la Sindicatur­a de Greuges s’esgrimeix com a justificac­ió que els viatges oficials van suposar únicament l’1,06% del pressupost que la institució tenia per al 2010 –és a dir, 93.882 euros d’un total de 8.824.142,38 milions– i el 0,7% del pressupost del 2011 –62.117 euros de 7.941.096,49 milions d’euros–.

Ribó va destacar també que la seva activitat té “l’aval” de l’actual president de la Generalita­t, Artur Mas, de la mateixa manera que va tenir en el seu moment el suport dels seus predecesso­rs en el càrrec, els socialiste­s José Montilla i Pasqual Maragall.

Ribó va assenyalar, a més, que la Sindicatur­a de Greuges, seguint la políti- ca de retallades de despeses impulsada per la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, ha reduït el seu pressupost per al 2012 gairebé un milió d’euros, fins a situar-se en 6.998.820 milions.

Una retallada en els comptes d’aquesta institució, que ha anat a més des del 2007, i una polèmica per una intensa agenda internacio­nal que l’ha portat a visitar els cinc continents que, tanmateix, no han fet canviar els seus plans futurs. Ribó ja ha confirmat que aquest any té pensat assistir a un esdevenime­nt a Nova Zelanda.

 ?? ANA JIMÉNEZ / ARXIU ?? Rafael Ribó durant una de les seves últimes compareixe­nces al Parlament
ANA JIMÉNEZ / ARXIU Rafael Ribó durant una de les seves últimes compareixe­nces al Parlament

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain