La Vanguardia (Català)

El Poder Judicial acomiada Dívar i promet austeritat

- JOSÉ MARÍA BRUNET Madrid

Dívar se’n va avui. L’encara president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i del Tribunal Suprem (TS), Carlos Dívar, presentarà avui la dimissió, mentre els nous responsabl­es de les dues institucio­ns, que ho seran a títol provisiona­l, s’esforcen a tancar la crisi amb promeses d’austeritat. Així ho va fer el president de la Sala Civil del Suprem, Juan Antonio Xiol, que assumirà la presidènci­a de l’Alt Tribunal i que ahir va demanar que es recone- gui que els membres del Poder Judicial “treballen per complir la funció que la Constituci­ó els assigna amb honestedat, esforç i austeritat”. Xiol va pronunciar aquestes paraules en un acte on va substituir Dívar i celebrat a Cadis per commemorar el bicentenar­i del Tribunal Suprem.

Xiol va voler que el seu discurs fos la primera pedra d’una nova etapa del Suprem, el poder del qual –va dir– “no és polític” i tampoc no està basat “en la força ni en la riquesa”, sinó “en la densitat ètica i en l’autoritat del dret”. Va afegir que la creació del Suprem va obeir, sobretot, al propòsit de “fer efectius els principis de l’Estat liberal en l’àmbit jurídic”. I va subratllar que la Constituci­ó del 1812, que va crear el Suprem, també va comportar un règim de responsabi­litat dels jutges perquè fossin sancionats si incorrien en “falta d’observança de les lleis”.

Aquests missatges van sonar d’una manera especial tenint en compte les causes de la crisi que avui pot començar a tancar-se en el Poder Judicial. Margarita Robles, vocal del Consell, deia ahir que Dívar “va arribar avalat per representa­nts de partits polítics”, al·ludint al fet que l’expresiden­t Zapatero l’hi va proposar al seu successor en el càrrec, Mariano Rajoy. Robles va rebutjar que es repeteixin “les ingerèncie­s” en un Consell que ara tem que la crisi Dívar s’utilitzi per minar-li competènci­es.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain