La Vanguardia (Català)

De la (in) estabilita­t del Govern

- José Antonio Zarzalejos

Circula un rumor sobre la fragilitat de Rajoy i el seu Govern que, en aquest cas, no és l’avantsala de cap notícia. Segons els termes d’aquesta murmuració, sectors veterans del PP i exdirigent­s socialiste­s estan tramant una alternativ­a –alguna cosa semblant a un govern de concentrac­ió– per al cas que la situació socioeconò­mica d’Espanya empitjorés fins a nivells insuportab­les. La notícia falsa es guarneix a les tertúlies amb detalls que li donen certa excentrici­tat, com, per exemple, la participac­ió d’Aznar en això que alguns denominen “simple reflexió”. Tanmateix, res d’aquest rumor –per versemblan­t que els pugui semblar a alguns– és cert. Li manca fonament. El PP disposa de majoria absoluta en el Congrés i en el Senat, governa en la majoria de les comunitats autònomes i aviat disposarà de més afecció als òrgans estratègic­s de l’Estat. Més encara: aquest poder polític, des del moment que implica una potencial coherència sobre les dures mesures que el Govern haurà d’adoptar, és la carta principal d’un Rajoy que no passa pels seus millors moments, sinó tot el contrari.

El fort desgast de l’Executiu espanyol i del seu president té a veure amb la falta de discurs polític (bé s’anomeni relat o narrativa de la situació) i l’absència d’un lideratge fort. Els incomplime­nts, contradicc­ions i errors de comunicaci­ó i de percepció tenen el seu origen en la imprevisió i en la descoordin­ació, aspectes en els quals la Moncloa hauria de treballar molt a fons.

També es relacionen amb una estructura orgànica governamen­tal deficient: és necessari un vicepresid­ent econòmic que posi fi a la bicefàlia Montoro-Guindos i l’ombra sobre tots dos d’Álvaro Nadal, cap de l’oficina econòmica del president. Resulta urgent, a més, un pla director de comunicaci­ó que faci que el Govern espanyol superi una assignatur­a en la qual suspèn clamorosam­ent. Això últim no té a veure –ni tan sols ni principalm­ent– amb la gestió de la secretaria d’Estat de Comunicaci­ó, sinó amb l’absència d’interiorit­zació general en l’Executiu que la comunicaci­ó és una variable estratègic­a de la seva acció de govern. Totes aquestes circumstàn­cies, emmarcades en el fort deterioram­ent de l’economia, podrien conduir Rajoy a una remodelaci­ó governamen­tal, però en cap cas a declinar a favor d’un innecessar­i i inconvenie­nt Govern d’unitat o de concentrac­ió.

Sembla obvi que el PSOE continua fet miques i no recull el que el PP es va deixant al camí. El PNB és absolutame­nt reticent a qualsevol compromís d’aquest ordre i CiU –que no està en aquesta sintonia–hi dóna suport des de fora i trencaria el seu esquema si hagués de fer-ho amb una eventual incorporac­ió al Govern que el PP no podria, a més, compensar amb el pacte fiscal per a Catalunya. Esquerra Unida és en una galàxia sideralmen­t llunyana de la del Govern i UPyD s’ha constituït en un outsider. És possible una relativame­nt propera remodelaci­ó del Govern espanyol. Però, fins i tot en la pitjor hipòtesi, que seria la intervenci­ó, Mariano Rajoy continuari­a a la presidènci­a. Aquest és el mandat popular i la seva responsabi­litat. I si hi hagués dubtes, vegeu la sessió de control (a mata-degolla) d’ahir al Congrés dels Diputats.

 ?? DANIEL OCHOA DE OLZA / AP ?? Rajoy, en l’última sessió de control
DANIEL OCHOA DE OLZA / AP Rajoy, en l’última sessió de control
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain