La Vanguardia (Català)

El Parlament atorgarà la medalla d’honor a Òmnium

La Cambra premiarà la trajectòri­a de l’entitat en els seus 50 anys

- JOSEP GISBERT Barcelona

El Parlament de Catalunya atorgarà aquest any la Medalla d’Honor, en la categoria d’or, a Òmnium Cultural. La mesa de la Cambra té previst adoptar l’acord en la reunió de la setmana entrant, en reconeixem­ent a la trajectòri­a de l’entitat en defensa de la llengua i la cultura catalanes i la identitat nacional de Catalunya quan farà cinquanta anys de la seva fundació.

La iniciativa de concedir-li el guardó ha sortit, entre d’altres, de la mateixa presidenta del Par- lament, Núria de Gispert, i tindrà el suport de les dues principals forces polítiques, CiU i PSC. Falta veure, en canvi, quina serà la posició de la tercera formació representa­da a la mesa –el PP–: si ho accepta, encara que sigui sense entusiasme, en atenció al ca-

El premi reconeix la tasca de l’entitat en defensa de la llengua, la cultura i la identitat catalanes

ràcter institucio­nal del premi, o si s’hi oposa després de les crítiques que en diverses ocasions Alicia Sánchez-Camacho ha adreçat a l’activitat d’Òmnium Cultural.

El guardó arribarà, a més, en un moment en què el PP està accentuant la pressió sobre la llengua catalana, a part de València, a les Balears i a l’Aragó, amb actuacions com la última del Gabinet de Luisa Fernanda Rudi de rebatejar el català que es parla a la Franja com a “llengua aragonesa pròpia de l’àrea oriental”. Òmnium Cultural sempre ha defensat la unitat de la llengua catalana, i en aquesta ocasió no serà l’excepció. L’entitat, els darrers anys, ha mostrat també un enorme poder de convocatòr­ia de la societat civil en suport de les seves tesis, que es va posar especialme­nt de relleu en l’organitzac­ió de la multitudin­ària manifestac­ió del 10 de juliol del 2010 en resposta a la sentència del Tribunal Constituci­onal contra l’Estatut.

La Medalla d’Honor del Parlament la va rebre l’any passat Josep Guardiola, el llavors entrenador del Barça, i des que es va instaurar el 2000 ha recaigut en personalit­ats com Desmond Tutu, Adolfo Pérez Esquivel, Ernest Lluch, Jordi Savall o, entre d’altres, Roser Capdevila.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain