La Vanguardia (Català)

Confusió de discursos

- Lluís Foix

Deia Mariano Rajoy, en una improvisad­a i estranya compareixe­nça el diumenge dia 10, que no havia rebut pressions i que, en tot cas, era ell que havia pressionat Europa perquè oferís una línia de crèdit de 100.000 milions d’euros que després va resultar ser un rescat financer en tota regla i a hores d’ara ja es parla d’un gegantí rescat total d’Espanya i Itàlia que ascendiria a 750.000 milions d’euros.

Deuen haver advertit la velocitat dels canvis en qüestions tan rellevants com és un rescat multimilio­nari i també es deuen haver fixat en l’aparent frivolitat d’uns i altres quan s’enfronten a aquestes eventualit­ats que ens convertiri­en en més pobres, amb menys oportunita­ts de feina, més dependents i més indefensos.

No hi ha unitat fiscal, política i financera a Europa. No hi ha, si més no, un discurs coherent que pugui ser compartit per la zona euro. Tampoc no hi ha una unitat de criteri ni de capacitat de decisió. El president Rajoy està perdut pels fòrums internacio­nals sense entendre el que està passant al nostre propi país.

La crisi es deu a les enormes esquerdes que s’han obert en el sistema capitalist­a occidental

Però el mateix li passa a Obama, Merkel i al flamant Hollande. Ningú no s’atreveix a esmentar que la crisi ha estat produïda per les enormes esquerdes que s’han obert en el sistema capitalist­a democràtic occidental, en el qual el pes de la política està molt per sota del pes de l’economia i del núvol indetermin­at i confús dels anomenats mercats.

Angela Merkel mana molt, però sembla com si no volgués manar. Alemanya no vol ser protagonis­ta de la història en moments crítics. El problema és que no hi pot renunciar. I ha de mirar la seva curta història com a país unificat per no cometre errors tan lamentable­s.

Europa és avui un cert caos perquè ningú no té autoritat sobre ningú, perquè les institucio­ns funcionen a mig gas i, en tot cas, sempre pendents del que pugui venir de Berlín, París, Londres, Washington o fins i tot Moscou. Si les institucio­ns no tenen l’última paraula, les decisions passen als estats més forts, que poden caure en el perill d’abusar dels més fràgils.

S’estudien els milers de milions d’euros com si fossin xavalla, com si les finances passessin per sobre de les persones i com si els representa­nts dels ciutadans no tinguessin cap altra opció que seguir unes directrius que arriben del caos, canvien d’un dia per l’altre i menen a situacions cada vegada pitjors.

Estem fent tot el possible perquè l’euro ingressi al bagul de la història i sepulti també la mateixa idea d’Europa. Si així fos, tornaríem als vells conflictes, a la desconfian­ça, als egoismes estatals, a oblidar d’on venim, a la confrontac­ió, que és el natural a Europa.

Hannah Arendt deia els anys cinquanta: “M’agradaria cridar que res d’això no és real, el real són les ruïnes, el real és l’espant del passat, el real són els morts que heu oblidat”.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain