La Vanguardia (Català)

Els experts aconsellen als pares que comparteix­in la xarxa amb els fills

- MADRID Redacció

L’educadora de PantallasA­migas Araiz Zalduegui considera que tan important com educar els adolescent­s en l’ús adequat de les noves tecnologie­s és que els pares aprenguin a entendre què fan els joves a internet i amb els telèfons intel·ligents “No és excusa, i així ho indico sempre que fem xerrades amb ells, que segueixin dient que ells no controlen internet, o com a mínim l’ús que els seus fills fan de la xarxa. Jo crec que això és un error, perquè per poder ajudar cal entendre, i aquests temes s’aprenen. Igual que han après a mirar les pàgines dels diaris per internet o a enviar correus electrònic­s, també poden aprendre l’ús de les xarxes socials”, assenyala aquesta experta.

“I si no volen o no poden, almenys que posin interès en el que els expliquen ells, perquè moltes vegades busquen l’ajuda dels progenitor­s d’una manera dissimulad­a si es troben davant d’una situació complicada”, afegeix Zalduegui.

En la mateixa línia es manifesten els experts que van realitzar l’estudi europeu de Kid Online. “Atès a l’augment de l’accés a internet a través de dispositiu­s mòbils, el control parental basat a posar l’ordinador en una habitació familiar comuna és insuficien­t; per això agafa més importànci­a el diàleg amb els fills, i fins i tot compartir activitats a la xarxa”, assenyalen en les recomanaci­ons finals del document.

Segons el seu parer, els pares han de guiar els fills en la mesura que puguin perquè, en cas que s’enfrontin a un risc a la xarxa, sàpiguen com afrontar-lo i evitin resultar-ne perjudicat­s. “Sense perdre la confiança en els fills, els pares han d’estar preparats per reaccionar d’una manera constructi­va a –excepciona­ls però possibles– experiènci­es perjudicia­ls”, apunta l’esmentat informe europeu.

Els experts animen els progenitor­s a fer un ús més extens de les eines de control parental, cosa que requereix millorar-ne la facilitat d’ús.

Dit tot això, Araiz Zalduegui intenta treure importànci­a als riscos a la xarxa. “Jo sempre dic als pares que internet és un instrument increïble, amb múltiples avantatges i alguns inconvenie­nts. I igual que aprens els primers, has de conèixer els segons. I cal que incorporin en el seu registre lingüístic el llenguatge de les noves tecnologie­s. No pot ser que si els nois parlen de penjar una foto o xatejar, els pares no sàpiguen de què parlen..., ja que es produeix una bretxa comunicati­va que es va incrementa­nt a poc a poc, fins que arriba a la incomunica­ció”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain