La Vanguardia (Català)

Contra la llei

Delictes com les amenaces, les injúries o l’assetjamen­t són presents a internet

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ Madrid

Internet ofereix innombrabl­es possibilit­ats, però desgraciad­ament també es pot convertir en una plataforma per cometre delictes. Partint d’aquesta premissa, els més petits, com la resta dels internaute­s, estan exposats a ser víctimes o autors d’accions que van contra la llei. Els policies Olivier Tauste i Pere Cervantes, autors de Trankis pap@as (Editorial Oniro), expliquen que en moltes ocasions els dos rols –el de víctima o el d’autor– tenen a veure amb una falta d’experiènci­a a l’hora de manejar les tecnologie­s de la informació i la comunicaci­ó (TIC), “no estar adequadame­nt supervisat­s en la seva activitat a internet, el desconeixe­ment o la deixadesa dels pares...”.

Les amenaces, les injúries, l’assetjamen­t escolar estan presents a la xarxa, amplificat­s per l’efecte multiplica­dor i la ràpida propagació de missatges i imatges que formen l’ADN d’internet. I no entén d’edat. A Trankis pap@s recorden que es poden tipificar com a delictes des de la publicació de comentaris vexatoris o humiliants fins a la difusió a les xarxes socials o pàgines d’anuncis, per exemple, de fotos i dades personals com ara el número de telèfon del domicili familiar.

En fi, una potent arma en mans de criatures que encara no han culminat el seu desenvolup­ament com a persones. Aquests experts recalquen la necessitat de ser cons- cients que “els adolescent­s, en ocasions, no disposen dels recursos personals necessaris per solucionar certs problemes”. Així, una ruptura sentimenta­l, les desavinenc­es amb antics amics, conflictes amb professors, els pares o altres familiars pot portar els més joves a buscar revenja en el mitjà més proper i d’ús quotidià: la xarxa.

De totes maneres, els especialis­tes reclamen als pares un esforç per estar alerta sobre com els menors utilitzen les noves tecnologie­s. I això comporta no només ser a la xarxa i participar-hi. “Una de les millors maneres de prevenir que els nostres fills siguin víctimes

“L’adolescent, de vegades, no té recursos personals per resoldre certs problemes”

d’amenaces a través d’internet –per exemple, mitjançant emails rebuts al seu correu electrònic, comentaris publicats al seu blog o als perfils de xarxes socials dels quals és usuari– és conèixer el contingut dels missatges que es publiquen en aquests perfils i blogs, així com consensuar amb el menor certes normes d’utilitzaci­ó que ens permetin saber quins missatges ha pogut rebre o enviar i si el seu contingut no és adequat”, expliquen els autors del llibre Trankis pap@s, Olivier Tauste i Pere Cervantes.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain