La Vanguardia (Català)

Onada de calor la setmana que ve

A l’abril va ploure un 33% més del que és habitual a Catalunya, que va trencar un llarg període d’escasses precipitac­ions

- ANTONIO CERRILLO Barcelona

S’espera que s’arribi als 38 graus a la Catalunya interior

Els termòmetre­s seran el centre d’atenció la setmana vinent a Catalunya. L’Agència Estatal de Meteorolog­ia (Aemet) preveu una important elevació de les temperatur­es després de la festivitat de Sant Joan, especialme­nt entre el 27 i el 29 de juny (de dimecres a divendres), fet que pot donar lloc a la primera onada de calor, segons va anunciar el seu delegat a Catalunya, Antonio Conesa.

Aemet ha elaborat, per primera vegada, un pronòstic meteorològ­ic d’avui a deu dies, i la conclusió principal és que, en termes generals, hi haurà bon temps i farà calor. Fins al cap de setmana, i amb l’excepció d’alguns possibles xàfecs irregulars al Pirineu, la tendència serà de gran estabilita­t. Entre dimecres i divendres vinents, es podrien assolir els 38 graus de màxima a les comarques interiors lleidatane­s, mentre que les zones costaneres podrien assolir els 30 graus.

A Barcelona, la calor pot arribar a ser sufocant els propers dies perquè s’espera arribar als 30 graus de màxima durant el dia, i entre 20 i 22 graus a la nit, la qual cosa, sumada a la humitat, provoca una sensació de molta més calor. Tota la meitat sud d’Espanya quedarà sotmesa al risc d’elevades temperatur­es, segons els mapes distribuït­s per Aemet.

Tota aquesta situació es produeix després d’una primavera càlida a Catalunya, on s’han registrat temperatur­es mitjanes d’1,3 graus per sobre del que és habitual (respecte a la mitjana en el període 1971-2000). De fet, des de l’any 1986, totes les primaveres, excepte la del 1991 i la del 2004, han tingut

Els termòmetre­s poden assolir els 38 graus la setmana que ve en comarques interiors

temperatur­es per sobre de la mitjana. El mes de maig va ser especialme­nt calorós, amb una anomalia tèrmica de 2,3 graus per sobre del que és habitual, especialme­nt acusada a la zona occidental, fins al punt que a Rasquera (Ribera d’Ebre) van tenir 36 graus. També el mes de març va ser calorós: va registrar 1,5 graus per sobre de la mitjana, mentre que a l’abril els valors van ser només 0,4 graus superiors al que és habitual. D’altra banda, a la resta d’Espanya també ha fet calor aquesta primavera, però una mica menys que a Catalunya. La mitjana va ser de 14,1 graus, un 1,1 graus per sobre del valor mitjà.

L’Agència Estatal de Meteorolog­ia a Catalunya assenyala també que a la primavera les precipitac­ions han estat un 2% inferiors al que és normal, encara que s’han donat situacions desiguals. L’abril ha estat molt plujós (les precipitac­ions van ser un 33% superiors al que és normal) i d’aquesta manera s’ha trencat la ratxa més o menys homogènia d’un any i mig eixut, mentre que el mes de maig sí que va ser eixut. En canvi, en el conjunt d’Espanya continua la sequera, ja que ha plogut un 16% menys del que és normal.

A Espanya, l’estiu, que ha començat aquesta matinada passada a la 1.09 h, estarà acompanyat d’un augment de les temperatur­es, amb màximes estiuenque­s que assoliran els 35 graus.

Antonio Conesa va informar també de la tempesta de sorra que es va registrar el 12 de juny passat al litoral de Barcelona. El fet es va produir en registrar-se per un front de ratxa, un fenomen poc habitual, i que en aquesta ocasió va obligar a desviar dos avions de l’aeroport del Prat a Reus i dos més a Girona, perquè el fenomen podria haver provocat un sinistre.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain