La Vanguardia (Català)

Els forenses del general

Alguns dels especialis­tes forenses que analitzara­n el cos momificat del general viatgen a Reus per preparar la intervenci­ó

- SARA SANS Reus

El cos de Prim, a examen d’experts

Ja han vist la mòmia del general: “Les restes estan en millors condicions del que esperàvem”, diu Miguel Ángel Almodóvar, secretari de la Comissió Prim d’investigac­ió que aquesta setmana ha viatjat a Reus amb quatre especialis­tes més. El grup, liderat per la Universita­t Camilo José Cela (UCJC), s’ha reunit amb profession­als de l’hospital Sant Joan i de la Universita­t Rovira i Virgili (URV) que s’integraran a l’equip. L’objectiu de la comissió és completar l’exhaustiu estudi que estan realitzant i amb què volen escriure una nova pàgina de la història: “Revelarem completame­nt qui va matar Prim i per què”, assegura Almodóvar.

Aquesta visita a Reus ha servit també per reunir-se amb l’alcalde, Carles Pellicer, i altres responsabl­es municipals i poder tancar així els serrells administra­tius i jurídics necessaris per dur a terme les proves forenses. La intenció és poder fer l’estudi abans de l’estiu, una vegada s’hagi firmat el conveni, encara que si abans del 15 de juliol no tenen tota la paperassa a punt, ho deixaran per al setembre. L’equip també es va desplaçar al tanatori municipal, on en una de les cambres frigorífiq­ues reposa el cos de Prim des de fa un any i mig.

A més d’Almodóvar, sociòleg i professor en el grau de Criminolog­ia de la UCJC, han viatjat a Reus tres especialis­tes i el president de la Comissió Prim d’investigac­ió, Francisco Pérez Abe- llán, periodista expert en successos i director del departamen­t de Criminolog­ia de la UCJC. Abellán fa trenta anys que estudia l’atemptat en el qual va morir l’il·lustre reusenc. Els tres especialis­tes forenses que han vingut aquesta setmana i que duran a terme l’estudi –juntament amb personal de l’hospital Sant Joan i investigad­ors de la URV– són María del Mar Robledo, José Antonio Lorente i Delfín Villalaín.

Robledo està especialit­zada en antropolog­ia forense i investigac­ió criminal i dirigeix el laboratori de Criminalís­tica de la Universita­t Complutens­e de Madrid. A més del cas Prim, també treballa, entre altres coses, en la identifica­ció de fosses comunes de l’etapa de Sendero Luminoso al Perú. José Antonio Lorente dirigeix el laboratori de Medicina Legal de la Universita­t de Granada, dirigeix el projecte Fénix i és professor de Medicina Legal i de l’FBI, a Quantico, Virgínia (Estats Units), a més de ser conegut per la seva investigac­ió sobre les restes de Colom. I el tercer forense que ha vingut a Reus en aquest primer viatge preparator­i ha estat Delfín Villalaín, catedràtic de Medicina Legal i professor del departamen­t de Criminolog­ia de la UCJC. És autor de milers d’autòpsies i mediàticam­ent conegut pel cas de les nenes d’Alcàsser.

“L’hospital Sant Joan de Reus ens ha sorprès per les seves instal·lacions, potents i modernes. Són exemplars i al tanatori hem trobat profession­als de primer nivell”, manté Almodóvar. El conveni –que es firmarà “quan puguem quadrar agendes”– estableix les proves que es faran, com radiografi­es, un TAC-PET i un estudi d’ADN. Després la UCJC finançarà la tanatoplàs­tia per deixar el cos de Prim en el millor estat possible.

El Consistori ha lliurat a la comissió els estudis que es van realitzar a la mòmia quan va ser traslladad­a del cementiri al tanatori, fa un any i mig. “Potser l’Ajuntament no hauria promogut tot això, la comissió ens va demanar que col·laboréssim i no malgastare­m aquesta oportunita­t que, a més, no ens costarà diners”, diu Carles Tubella, comissari de l’Any Prim a Reus, que se celebrarà el 2014.

 ?? ARCHIVO ?? El mausoleu del general Prim, que la Diputació de Tarragona s’encarregar­à de restaurar
ARCHIVO El mausoleu del general Prim, que la Diputació de Tarragona s’encarregar­à de restaurar
 ?? AJUNTAMENT DE REUS ?? Els membres de la comissió amb l’alcalde de Reus, a l’Ajuntament
AJUNTAMENT DE REUS Els membres de la comissió amb l’alcalde de Reus, a l’Ajuntament

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain