La Vanguardia (Català)

El Paral·lel aspira a ser un motor econòmic

L’ajuntament crearà un itinerari cultural i comercial des de Montjuïc fins a la Rambla i millorarà la il·luminació

- SILVIA ANGULO / SANTIAGO TARÍN

El Paral·lel vol tornar a brillar sota els llums de neó dels teatres i dels nous restaurant­s. L’avinguda vol recuperar l’esplendor perduda i per això segueix al peu de la lletra un guió escrit per veïns, comerciant­s i operadors privats a través de l’associació Fem Paral·lel, que anhelen una reforma urbanístic­a que converteix­i el carrer en un motor econòmic i de lleure de la ciutat. Un projecte que no desentona amb els desitjos de l’Ajuntament, que en aquest mandat vol guanyar places públiques a la zona de l’Eixample perquè aquesta via deixi de ser un lloc de pas i una barrera entre els diferents barris d’un costat i l’altre. Petites reformes abans de la gran remodelaci­ó.

La transforma­ció del traçat i la secció que comportari­a la millora de les voreres i l’ordenació del trànsit i els carrils bici, molt necessària per pacificar l’avinguda, arribarà, però ho farà més tard, segons va explicar ahir el regidor d’Hàbitat Urbà, Antoni Vives. De moment, s’està treballant en la il·luminació i en un pla de terrasses que posi fi als greuges comparatiu­s entre els diferents districtes que tenen frontera en aquest carrer.

Una altra de les idees que s’estan desenvolup­ant i que aviat podrien començar a donar els primers fruits, avança Vives, és la creació d’un itinerari cultural, comercial i social que uneixi els grans equipament­s de Montjuïc (MNAC, Fira i Mercat de les Flors) amb la Rambla.

La idea és descongest­ionar de visitants Ciutat Vella i guiar el flux cap a altres àrees d’influència com el Paral·lel. Tanmateix, l’associació aspira a més. Per això, ha proposat a l’Ajuntament de convertir Nou de la Rambla en un carrer exclusiu pel pas de vianants, a fi d’alleugerir el trànsit que té diàriament la Rambla. Vives assegura que la idea no li desplau, mentre adverteix que es tracta d’un carrer amb molta activitat nocturna alhora que serveix de connexió viària entre el Paral·lel i la Rambla. “S’hauria d’estudiar amb deteniment si en un futur és viable fer-lo només per a vianants”.

La pròxima actuació en què treballa l’Ajuntament també preveu eliminar les barreres que hi ha entre l’avinguda i la Fira, en concret al carrer Llei- da, i al tram final, tocant a la plaça de la Carbonera. Vives explica sense oferir gaires detalls d’aquestes millores que es pretén unir la plaça de l’Univers amb el carrer Lleida i convertir així la Fira en un espai porós de forma que els murs d’aquest recinte siguin permeables als veïns. A l’altra punta, el Paral·lel té el mateix problema. En aquest cas la muralla medieval esdevé una barrera de difícil solució –els tècnics municipals fa temps que hi treballen–, mentre es resolen els problemes que provoca un equipament veí destinat a toxicòmans.

El cert és que gràcies a l’im-

LES SOLUCIONS L’associació Fem Paral·lel vol que Nou de la Rambla sigui per a vianants EL FUTUR La transforma­ció de la secció de l’avinguda es farà més endavant

puls dels operadors privats el Paral·lel torna a ocupar un espai a les guies turístique­s de la ciutat. El Molino, l’Arteria, el restaurant Tickets o el 41º, dels germans Adrià, han tingut molt a veure amb aquesta transforma­ció visual que anirà a més després de dur a terme les petites reformes que es volen fer i que comportarà l’arribada de nous establimen­ts. De fet, segons fonts de Fem Paral·lel, a l’avinguda, de dos quilòmetre­s de longitud, hi ha menys de 20 locals per llogar, una heroïcitat en temps de crisi.

 ?? KIM MANRESA ?? El restaurant i la cocteleria dels germans Adrià han atret els turistes a aquesta avinguda
KIM MANRESA El restaurant i la cocteleria dels germans Adrià han atret els turistes a aquesta avinguda

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain