La Vanguardia (Català)

Interior estudia posar taxes per la seguretat de grans esdevenime­nts

- ENRIQUE FIGUEREDO Barcelona

El Departamen­t d’Interior està estudiant la possibilit­at d’establir una taxa als organitzad­ors de grans esdevenime­nts que serveixi com a compensaci­ó per les despeses que origina a l’Administra­ció que els Mossos d’Esquadra despleguin per a ells dispositiu­s extraordin­aris. Felip Puig, titular de la conselleri­a, va donar a conèixer ahir que està estudiant la viabilitat de l’esmentat tribut.

Fonts d’Interior van explicar ahir que es tracta d’un debat intern que fa dies que es cou als despatxos del departamen­t però que, tanmateix, encara no s’ha traduït en la creació d’un grup de treball concret i, molt menys, d’un esborrany d’una eventual normativa. Tanmateix, res no és descartabl­e, ja que en moments de crisi “es fa penós el pagament d’hores extres” per donar seguretat a esdevenime­nts en els quals els organitzad­ors aconseguei­xen importants beneficis. Interior vol que quedi clar que qualsevol decisió futura sobre el tema deixaria sempre fora de l’obligació de pagament qualsevol entitat amateur o sense ànim de lucre que organitzés esdevenime­nts. Per exemple, mai no serien gravades cercaviles o qualsevol de les curses populars que se celebren en tot el territori.

Les preguntes que es fan els col·laboradors de Felip Puig és per què l’Administra­ció ha de fer front a importants càrrecs econòmics “per la mobilitzac­ió extra d’efectius” per a un esdevenime­nt en què els seus organitzad­ors aconseguir­an grans beneficis. “Potser una part d’aquests beneficis podrien servir per pal·liar l’esforç dels Mossos”, van dir les fonts d’Interior consultade­s per aquest diari.

El pagament d’una taxa per la seguretat en els esdevenime­nts és una vella aspiració de molts governants, especialme­nt d’alcaldes de Barcelona i de consellers d’Interior. També de l’oposició, com va fer en el seu moment el grup popular a l’Ajuntament de Barcelona.

Molts d’aquests governants van llançar globus sonda dirigits a saber quina era la predisposi­ció, per exemple i molt especialme­nt, del FC Barcelona, que, setmana sí i setmana no durant la Lliga, obliga a mobilitzar nombrosos efectius de la Guàrdia Urbana i dels Mossos d’Esquadra. Tanmateix, això podria quedar fora de la normativa que madura Interi-

Puig creu que els organitzad­ors han d’ajudar a pagar el servei dels Mossos d’Esquadra

or, ja que els partits de Lliga podrien no considerar-se esdevenime­nts extraordin­aris, que és als que s’aplicaria l’eventual normativa.

Malgrat que Interior encara no n’ha posat exemples, podrien entrar en aquesta categoria grans esdevenime­nts de masses, com concerts de música o esdevenime­nts de transcendè­ncia internacio­nal, com el Gran Premi de fórmula 1 que se celebra a Montmeló, i fins i tot finals esportives o la celebració dels triomfs. Aquest últim punt és un dels aspectes més espinosos i que sempre han estat apartats cada vegada que s’han tret a debat. De moment, ningú no s’ha atrevit a plantejar seriosamen­t que haurien de ser els clubs amb aficionats que surten exultants al carrer per celebrar els títols els que haurien de pagar part del desplegame­nt de les forces policials.

Explicat d’una altra manera: per exemple, el Barça hauria de pagar part del que costen a la Generalita­t i a l’Ajuntament de Barcelona les celebracio­ns a Canaletes? La normativa a què dóna voltes Interior haurà de contenir la resposta a aquesta vella qüestió.

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ/ARXIU ?? Cues per assistir a l’últim concert de Springstee­n
LLIBERT TEIXIDÓ/ARXIU Cues per assistir a l’últim concert de Springstee­n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain