La Vanguardia (Català)

Tres bones raons per estudiar a la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar (FCSB) de la Universita­t de Vic

-

“Cada vegada més, les nostres universita­ts estan assumint l’exigència social de repensar el seu projecte. Tot indica que la comunitat università­ria està posant a prova la seva capacitat de governança, sacsejada per un canvi de polítiques públiques que afecten la seva raó de ser. La FCSB està immersa també en aquest corrent, malgrat tenir una mida relativame­nt petita, com tota la UVic”. Aquest tema, la mesura de les universita­ts, desenvolup­at per Josep M. Anzizu 1), membre del ( Consell Consultiu de la UVic, és l’argument que des de la FCSB es vol utilitzar per convèncer els joves, i no tant joves, que tenen tres bones raons per estudiar en aquesta Facultat.

La primera raó per escollir la nostra Facultat és la possibilit­at de compartir mirades amb altres discipline­s. Cada vegada més als nostres titulats se’ls demanarà ser competents en el marc d’equips multi-profession­als i tenir capacitats per trobar la solució a problemes complexos.

La segona raó és que la nostra Facultat, juntament amb el Centre d’estudis de Serveis Sa- nitaris i Socials, forma part d’un territori de serveis de salut i socials molt cohesionat, petit, que treballa col·laborativa­ment. Els profession­als d’aquests centres acullen els estudiants i participen amb la UVic actualitza­nt constantme­nt les àrees de coneixemen­t i de pràctiques. Estudiar en un entorn “viu”, amb contínua interacció entre profession­als, usuaris i docents dóna la possibilit­at d’experiment­ar en un territori que permet afavorir la circulació de sabers entre el món profession­al, els ciutadans i la universita­t.

Per altra banda, la Facultat proposa vies de continuïta­t per a tots els graduats. Actualment estem oferint dos màsters universita­ris, “Envellimen­t Actiu i Satisfacto­ri” i “Atenció i Cures Pal·liatives”, així com un Programa de Doctorat en Salut, Benestar i Qualitat de Vida.

Aquesta formació mostra un canvi de paradigma i configura una opció de futur singular i atractiva. La idea és l’especialit­zació en un parell de línies: una en “envellimen­t i atenció a la cronicitat”, que aborda els processos d’atenció, posant èmfasi en la desme-dicalitzac­ió, l’atenció centrada en la persona, el treball interdisci­plinari, el suport psicosocia­l, l’atenció pal·liativa i la salut comunitàri­a; i una segona línia, més centrada en la promoció i la prevenció, que permetrà generar coneixemen­t en l’àmbit de les Polítiques Socials i l’Acció Comunitàri­a.

El tercer argument per estudiar a la UVic és la possibilit­at de continuar els estudis de grau amb els nostres màsters universita­ris vinculats a grups de recerca en els camps aplicats, així com de poder realitzar un doctorat centrat en la intervenci­ó i amb un alt nivell de transferèn­cia de coneixemen­t.

Aquestes raons són trets específics de les petites “grans” universita­ts i la nostra n’és una.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain