La Vanguardia (Català)

El “Calisay” de Sagnier

-

Inauguraci­ó solemne de la nova seu del Reial Club Marítim de Barcelona. Era un matí assolellat de diumenge: 5 de juliol del 1914. Acte presidit per les autoritats portuàries i municipals. Al voltant era tot ple de públic de gom a gom.

A les 11 es va complir el ritual: benedicció de l’edifici i missa de campanya a la terrassa. Una hora més tard van tenir efecte les esperades regates: a vela, rem i motor, especialit­ats de la casa. Però just abans van avarar el Parsifal, el iol de vuit remers construït a França i sense parió a Espanya. Cap al tard, la històrica jornada va culminar amb un banquet i l’homenatge a qui l’havia fet possible, el president del club: Rafael Morató.

L’edifici era el més gran de la seva classe, en aquella època, però a més tenia una gran qualitat formal, resultat del projecte d’un dels arquitecte­s més acreditats del moment: Enric Sagnier.

La forma de l’edifici, certament original i molt cridanera, va estimular la coneguda imaginació irònica popular, que va passar a anomenar-lo l’ampolla de Calisay.

Incloïa una oferta temptadora per als socis: una torre mirador circular que oferia panoràmiqu­es vistoses i ines-

La seu del Reial Club Marítim, inaugurada el 1914, era d’una qualitat altíssima

perades; un rebedor amplíssim feia de transició i conduïa a uns salons molt espaiosos, les galeries, la sala de juntes, els billars, la biblioteca, el gimnàs, el bar i el restaurant. A la part baixa hi havia l’hangar per a embarcacio­ns, els vestidors, les dutxes i els serveis.

El club acollia les seccions de rem, vela i motonàutic­a. També s’hi impartien classes de gimnàstica, boxa i esgrima; em sorprèn que no hi ensenyessi­n també natació.

La realitat, doncs, va ser aquesta, perquè el 1911 havien encarregat el projecte a l’arquitecte Eduard Ferrés. La seva proposta, de grandiloqü­ent inspiració modernista, va ser considerad­a impossible de dur a terme per raons econòmique­s. I és que mentre la Junta d’Obres del Port mantenia la propietat del terreny on s’havia de situar i passava a cobrar un lloguer tot just simbòlic, l’import de l’obra l’havien d’assumir íntegramen­t els socis.

L’origen de l’entitat es remuntava al 1902, com a resultat de la fusió entre una societat de rem, el Club Catalán de Regatas (1881), i una altra de vela, el Real Yatch Club (1893). El 1913 va ser rebatejat com a Reial Club Marítim de Barcelona.

Per raons imperioses de modernitza­ció de la zona del Moll de Barcelona on estava ancorada aquella seu tan imponent, el 1959 no hi va haver més remei que traslladar­la al lloc on és avui. L’edifici de l’arquitecte Sagnier ja l’havien enderrocat poc abans. Una llàstima.

 ??  ?? L’edifici que havia projectat Sagnier destacava i també dominava l’espai
L’edifici que havia projectat Sagnier destacava i també dominava l’espai

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain