La Vanguardia (Català)

Calor, refrescos i begudes amb alcohol

- MAGDA CARLAS Barcelona

L’ estiu ha començat i, de retruc, han arribat les temperatur­es més altes. No fa falta dir que aquesta és l’època de l’any en què necessitem menjar menys i beure més. Menjar menys perquè justament les temperatur­es càlides fan que el nostre organisme hagi de “gastar” poca energia per mantenir la temperatur­a corporal. No és casualitat que la cuina d’estiu sigui més suau i lleugera. I beure més perquè també per mantenir la temperatur­a corporal, i a causa de la calor, es perd més aigua i automàtica­ment es té més sensació de set.

La sudoració és, entre altres coses, una manera efectiva de refrigerar el cos. Beure més és crucial per a tothom i especialme­nt per a nens i persones grans, ja que el perill de deshidrata­ció és molt més elevat. A més, les begudes que hidraten més no són les més fredes, com de vegades es pensa. Una beguda a 10-15º té més poder rehidratan­t que una altra a 3-5 graus, carregada de vistosos glaçons.

Una altra cosa important és que les begudes refrescant­s, que vénen molt de gust aquesta època, tenen menys poder hidratant que la simple aigua. És més, com més sucre continguin, menys hi- dratants seran. I això es nota perquè després d’una beguda dolça es té més set.

Evidentmen­t, l’alcohol no té res d’hidratant, sinó més aviat al contrari. Especialme­nt, si es tracta de begudes d’alta graduació. De fet, l’alcohol en dosis considerab­les el que fa és augmentar la diüresi i, per tant, deshidrata­r una mica més… Atenció, doncs, als mojitos i a les caipirinhe­s que es beuen sota el sol perquè no són precisamen­t les begudes més adequades. Si l’alcohol és inevitable, val més prendre’s una cervesa.

A l’altre extrem hi hauria les begudes isotònique­s, que poden ser molt útils, especialme­nt si es fa exercici. Per cert, si es fa esport, cal recordar que les persones poc entrenades pateixen més deshidrata­ció que les més entrenades. En fi, sigui com sigui, l’estiu requereix, en primer lloc, més aigua.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain