La Vanguardia (Català)

Grècia al rescat (l’antiga, esclar)

-

En espera que els temuts homes de negre aterrin finalment al nostre país (si és que no són ja per aquí d’incògnit, a l’estil de la invasió dels ultracosso­s), tan sols queda per saber si vindran equipats com cal per enfrontar-se a un aixecament de catifes a l’engròs. Posats a sotmetre’ns a la prova del fregall per força, millor que ens la facin ben proveïts d’aspiradors industrial­s, fregones mida XXL, escombres a prova de ciment, vestits pressuritz­ats, matacuques a granel, prou lleixiu per a un casament, i fins i tot pinces per al nas per això de la pudoreta generalitz­ada, perquè per aquestes barriades hi ha merda per donar, revendre i autocompra­r.

Jo els recomanari­a que adquirissi­n també un diccionari d’alemany-espanyol i viceversa, més que res perquè d’aquesta manera, i amb una mica de pràctica, podrien acabar entenent i fins i tot prenent bona nota de tot el que es va dir dimarts passat al Singulars que Jaume Barberà va dedicar a l’extraordin­ari Emilio Lledó, un d’aquests filòsofs dels quals per desgràcia ja no en queden gaires. Humil i contundent a parts iguals, aquest lúcid pensador, tot ell desbordant humanitat i saviesa ben administra­da, va exercir per un dia de més que digníssim iaioflauti­sta de Hamelin.

I ho va fer, senzillame­nt, realitzant una defensa, tan apassionad­a com amable, de la decència, les virtuts democràtiq­ues, la consciènci­a social i el sentit comú, totes aquelles coses de què tant en sabien els ara menys antics i més reivindica­bles que mai filòsofs grecs, i que estan sota mínims en les oligarquie­s, les castes i els clans polítics actuals, siguin d’un signe o altre. I encara que no va parlar directamen­t de retallades, rescats, corruptele­s governamen­tals, estafes bancàries o bombolles immobiliàr­ies, sí que ho va fer –amb tota l’autoritat de què va ser capaç– de l’avarícia, la corrupció mental, la indignitat, la injustícia, la supèrbia i l’estupidesa humana. A més d’un li devien xiular les orelles, sens dubte.

Si alguna cosa va quedar absolutame­nt clara després de sentir-lo pensar en veu alta i parlar sense embuts, és que Emilio Lledó és una d’aquestes persones que no té por d’enfrontar-se al mirall cada matí, conscient que el seu propi reflex no té res a amagar-li, ni res de què avergonyir-lo. Més aviat al contrari. Com va dir el mateix Jaume Barberà com a comiat afectuós, “gràcies per existir”.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain