La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Treballin amb gran zel perquè tot vagi com ha d’anar. Tallo el suro per extreure’n un tap.

2 Paraula aguda. Mancat de banyes, com un lluç. La consonant més ètica. 3 Sí provençal. Barra petita de metall preciós fos, no treballat. Superviven­t sense ferides de cap mena. 4 Que té la corol·la amb un o dos llavis. Frase emblemàtic­a. La part inferior del bust. 5 Pilota fiscal. Domàs a la siriana. Informació sobre Tristan Tzara. 6 Instrument de vent de la família de l’oboè, més petit que la tenora, amb la qual és compatible a la cobla. Caminar com els quadrúpede­s quan avancen alhora les dues potes d’una banda i després les de l’altra. Símbol de triomf. 7 Iode. Centreeuro­peu aficionat al pa de viena. Per agitació.

8 Ranc. Clos disposat per tenirhi un combat. Remis enrere amb mitja dotzena més. 9 Argumenti. Conjunts de soques. 10 Principi actiu. Que hi passes la mà i no ho trobes pas rugós. Que tenen algun nyap que els inhabilita. 11 Fa que la línia del mar a la costa sigui mòbil. Instal·lant-se dalt dels ar-

Núm 7957 bres. Moixó d’or. 12 Iode. Feia desaparèix­er el fum. Ho coneix. Fòsfor.

13 De quina manera. S’endureixi un llegum en refredar-se a mig coure. Hume decapitat. 14 Reposaves per depilar-te les cortines capil·lars que et creixen damunt dels ulls. Preparar el forn per a la cuita.

VERTICALS 1 Relatiu als animals fòssils. Companys de fatigues que poden ser per sempre o de les arts.

2 Vagi foradant el terreny a la recerca de restes arqueològi­ques. Balena a Menorca i a Mallorca. La part nord de l’oest. 3 Pronom feble del cinquanta-u. Babau. Meni una embarcació amb força motriu animal. 4 Y. Aquestes són de primera. Est.

5 Actes propis dels xicotets. Lligaves en pilota picada. 6 Polida de tercera generació. Escull. Han perdut la porteria de rugbi. 7 Guardaespa­tlles tèxtil. Ens va portar al món. Aquesta és irrepetibl­e. 8 Iode. Llaminadur­es. En un cert sentit, l’enganyà. 9 Parella de polis. Cull els bagots o gotims que resten en una vinya veremada. La del mig de les dues és molt europeista. 10 Massa líquida i espessa que es forma per la digestió gàstrica quan menges amb el mestre Puyal. Lluís Comes. Et fatiguis a la mitja dotzena. 11 Cop d’ull. Epístola. Est. 12 El tercer en discòrdia. Arramba paraules que sonen igual per pura xamba. Mer. 13 L’ham de l’alfabet. Comença a esduir. Pot ser d’atletisme o de so, te’n cal cap més per endevinar-la? Capa, sobretot quan és de pintura.

14 Impedies la lliure circulació. La benzina que els més joves troben a TV3.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain