La Vanguardia (Català)

Transgress­ions cordials

EMILI TEIXIDOR (1933-2012) Escriptor i pedagog

- ORIOL IZQUIERDO

Si la memòria no em traeix, quan parlaves amb Emili Teixidor i queies en la temptació d’afalagar-lo gairebé sempre et mirava de reüll i, somrient, deia: “Vols dir?”. I aquest vols dir era una suma entranyabl­e d’humilitat, coqueteria i sentit crític. No era impermeabl­e a l’elogi ni a l’opinió dels altres, que buscava –per exemple, entre els seus joves lectors–, però mostrava certa despreocup­ació per la transcendè­ncia d’allò que feia. Aquests dies són molts els que el recorden com una persona de tracte cordial i vocació de servei: no tenia mai un no si es tractava d’atendre uns escolars, uns lectors, un projecte, ja fos als anys difícils de la dictadura o als moments actuals de confusió i dissolució cultural.

Teixidor va formar-se com a mestre i va estudiar Dret, Lletres i Periodisme. Als anys seixanta va participar en la fundació de l’escola Patmos, vinculada als movi- ments de renovació pedagògica. Al costat d’escriptors com Josep Vallverdú, Sebastià Sorribas, Joaquim Carbó o Oriol Vergés, va començar a escriure per a nens i joves els llibres que no podien llegir. Als setanta viu a París, estudia cinema i participa en la redacció d’una enciclopèd­ia cinematogr­àfica. En tornar, dirigeix Ultramar, segell editorial de Salvat, i participa en projectes de ràdio i cinema –és autor del guió d’El vicari d’Olot–. Als noranta, incrementa la seva presència als mitjans i presenta a la televisió l’espai literari Mil paraules. Al tombant de segle és reconegut com un especialis­ta en l’estímul de la lectura i viu, gràcies a l’èxit de la novel·la Pa negre i de la pel·lícula homònima, moments de reconeixem­ent del públic, la crítica i les institucio­ns.

En Teixidor no es poden destriar la vocació literària i la pràctica pedagògica. Va desplegar una ingent obra narrativa infantil i juvenil, de temàtica històrica o centra- da en qüestions polèmiques o d’actualitat, que buscava despertar l’esperit crític i la curiositat lectora. I el 1979, amb els contes de Sic transit Glòria Swanson, comença la construcci­ó literària del seu món més personal: una memòria de la postguerra a Roda de Ter i la comarca d’Osona, un paisatge rural i fabril, que encarna la sordidesa d’aquells anys, econòmica i política, sobretot moral. Hi condueix els lectors a través de la mirada d’un adolescent que descobreix al voltant i en ell mateix les contradicc­ions de la vida, tot el bé i el mal de què som capaços. I els porta, així, a la transgress­ió més radical, la que fa qüestionar les falses certeses que més familiars ens són.

 ?? DAVID AIROB ?? Últim adéu a l’escola. El fèretre de l’escriptor Emili Teixidor es va instal·lar ahir a l’escola Betània-Patmos, que ell va contribuir a fundar el 1958 i de la qual va ser director
DAVID AIROB Últim adéu a l’escola. El fèretre de l’escriptor Emili Teixidor es va instal·lar ahir a l’escola Betània-Patmos, que ell va contribuir a fundar el 1958 i de la qual va ser director

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain