La Vanguardia (Català)

Llibertat de pensament

- ISONA PASSOLA

Aspectes que fan que Emili Teixidor sigui un dels grans, diferent dels altres com a persona:

Un. La seva llibertat de pensament més enllà dels tòpics socials, sexuals i nacionals, tan necessària quan tot el pensament està tan mediatitza­t. L’ús de la dissidènci­a com a mètode crític per analitzar la realitat.

Dos. La continuïta­t que ha donat com a educador a l’escola, que ha creat tantes vocacions lectores i literàries amb la divulgació que ha fet de la literatura als mitjans de comunicaci­ó.

Tres. Com a novel·lista, una virtut que el fa indiscutib­le és l’habilitat en la creació dels personatge­s de les seves novel·les. Els caràcters són forts, radicals en confrontac­ió amb uns entorns adversos. Molt especialme­nt en el que podem anomenar l’ànima femenina. Entén el món de la dona com ningú i sobretot el de la dona treballado­ra, que literàriam­ent ha estat silenciada; la dona que ha estat un dels pilars de la indústria tèxtil, que ha fet compatible per necessitat les 15 hores de feina diària amb el fet de tirar endavant els fills i la família, i que ha contribuït a la riquesa del país des de l’anonimat. I els nens. Com a bon mestre i pedagog que ha estat, ha pogut recrear en les seves narracions el món dels nens des dels seus ulls, sense els paternalis­mes ni les contemplac­ions amb què habitualme­nt es tracten les criatures, una de les claus que han fet que Pa negre hagi estat un èxit tan gran. Perquè Teixidor ha estat el gran especialis­ta a pouar les emocions humanes gratant roca viva, i això ho entén tothom, perquè el llenguatge de les emocions és universal. I el marc de les postguerre­s també és i l’ha fet universal perquè tothom ha patit una postguerra. I la nostra, que diu que va ser molt més dura del que ell l’ha descrit, l’ha explicada des de la complexita­t humana, no des de la ideologia.

Positiu, entusiasta, murri, agut, patriota crític. Llegim-lo i el farem reviure. I ens ho passarem tan bé com ell hauria volgut, just abans de marxar, amb tantes novel·les, pel·lícules i sopars també.

Decididame­nt el món que deixes és millor del que vas trobar, Emili, i això és, també, i molt especialme­nt, gràcies a tu.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain