La Vanguardia (Català)

Edificis que toquen el cel

Caixaforum revisa, de la torre de Babel a la torre Khalifa, dos mil·lennis de construcci­ons

- LLÀTZER MOIX

Des de la bíblica torre de Babel fins a la torre Khalifa a Dubai (acabada el 2010, amb 828 metres, avui l’edifici més gran del món), l’ésser humà ha aixecat construcci­ons cada vegada més altes. El Gènesi dóna notícia de Babel; també Heròdot descriu una torre similar; i els pintors medievals i clàssics –Brueghel el Vell va pintar el quadre de Babel més cèlebre– la van plasmar cadascú a la seva manera. És l’edifici mític de l’antiguitat i, per això, el pòrtic de l’exposició Torres i gratacels. De Babel a Dubai, presentada abans-d’ahir a CaixaForum, que té com a comissaris a Robert Dulay i Pascal Mory. La formen unes cinquanta maquetes (vuit de fetes per l’Etsav, de la Politècnic­a de Catalunya), llibres incunables, gravats, pintures, fotos o films. En total, dos centenars de peces que conviden a un reiterat passeig vertical.

Aquesta aproximaci­ó a les grans construcci­ons s’estructura en set àmbits. Després del de Babel s’arriba al que s’inicia a l’edat mitjana i es prolonga fins al segle XIX. Catedrals com la de Reims (aquí representa­da amb maquetes de fusta del XIX), pagodes com la de Nankín (que era de porcellana, feia 80 metres d’alçària i va ser enderrocad­a el 1854) o minarets com els de la mesquita del soldà Ahmed a Constantin­oble són algunes de les obres d’aquest apartat, dedicat als edificis alts en cultures diverses. Menció a part mereix aquí un gravat fet el 1601 pel visionari Jacques Perret: un edifici de dotze plantes que anticipa els primers gratacels del XIX.

El tercer àmbit és per a la torre Eiffel. Una gran maqueta, quadres i nombroses fotos d’aquesta construcci­ó documenten aquesta obra frontissa entre el món antic i el modern: l’estructura de ferro anuncia la robusta ànima metàl·lica que a finals del XIX i durant tot el XX permetria elevar més i més les construcci­ons. Els gratacels són, precisamen­t, els protagonis­tes dels quatre àmbits restants. A La primavera dels gratacels assistim al seu nai- xement. L’il·lustra la maqueta del Home Insurance Building, edifici de William Le Baron Jenney a Chicago, de deu plantes, que l’any 1886 va establir les bases d’aquesta tipologia, segons precisa una segona maqueta de gran detall estructura­l. Amb El triomf de l’escena nord-americana l’exposició aborda l’època de l’esplendor novaiorquè­s; l’Empire State Building és aquí l’estrella, representa­da amb una maqueta original de guix, que es conserva al Museu de la Ciutat de Nova York. A L’expansió del model nord-americà es recull l’influx d’aquest fenomen a Moscou, Madrid, Barcelona o altres

Pagodes, minarets o gratacels reflecteix­en la passió constructi­va de la humanitat

viles. I a La difusió planetària

dels gratacels s’hi analitza l’heterogene­ïtat formal registrada al llarg dels darrers decennis de passió icònica, que s’ha encomanat a tots els continents. El mostrari és ampli: des d’una versió primerenca del Hong Kong and Shanghai Bank, amb el qual Norman Foster va assolir un cim

high tech, fins a la nonada torre ovoïdal d’André Bruyère per a Nova York, la desmesurad­a torre Khalifa a Dubai i un fotomuntat­ge de Du Zhenjun entre el somni i el malson: una nova torre de Babel aixecada entre boires en una ciutat xinesa dels nostres dies.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain