La Vanguardia (Català)

Xoc de trens a Donetsk

Espanya i França es mostren respecte mutu i Valdés preveu un duel disputat

- ANTONI LÓPEZ Gniewino Enviat especial

Dissabte Carles Puyol tornarà a enviar un SMS a Piqué desitjant-li sort. Sempre ho fa abans d’un partit, i aquesta vegada sembla que Gerard la necessitar­à. L’Espanya-França de dissabte és un veritable xoc de trens carregats de futbol, de sentiments i d’emocions enfrontade­s. Casillas i Ramos contra el seu company Benzema, Arbeloa contra Ribéry, l’estrella del Bayern que va fer fora el Madrid de la Champions. I a la grada del Donbass Arena de Donetsk es descarta la presència d’Éric Abidal donant suport als bleus. “Desitjo tenir-lo a prop ben aviat i sentir tot el que transmet, tot allò positiu que aporta a un grup com a company, com a persona i sobretot com a futbolista”, desitja Víctor Valdés.

La història juga amb França, que mai no ha estat batuda per la roja en partit oficial; la matemàtica de l’Eurocopa es decanta per Espanya, la selecció que ha xutat més vegades a porteria (39), la que ha marcat més gols (6) i la que n’ha rebut menys (1), la que suma més passades que cap altre (2.411). Però de totes maneres, l’ambient a Gniewino es manté enrarit, ennuvolat i incert com el temps, per la pallissa a un Vicente del Bosque que en l’aïllament de la concentrac­ió intenta blindar els seus del tornado de l’entorn perquè no s’ho en- dugui tot. “Les crítiques al míster ni les entenc ni les comparteix­o –fa pinya Valdés–. Vol mantenir el grup al marge de tot el que es digui a fora”.

L’equip espanyol prepara el gran enfrontame­nt de quarts per un camí diferent de tot el que l’envolta. Intenta polir defectes, estudia el rival, li envia els seus respectes. En canvi, la segona pregunta en la conferènci­a de premsa de Valdés i Navas ahir va ser si no es delien de ganes de venjar-se de França per les paròdies dels guinyols. Davant el paroxisme, la lògica de Piqué: “Ser a quarts era el primer objectiu quan vam arribar aquí, i sí que és veritat que potser no guanyem amb la facilitat que molts esperaven, però això és un campionat d’Europa. Això no són partits amistosos en que véns i guanyes amb facilitat. Has de treballar, has de patir, per vèncer”.

En la porra de la selecció, Arbeloa va situar França com a semifinali­sta. Busquets i Negredo confessen que haurien preferit Anglaterra o bé Ucraïna com a ri-

MORBO BLANC Benzema, que no s’ha estrenat com a golejador a l’Eurocopa, desafia Casillas, Ramos i Alonso UN RIVAL DE NIVELL Arbeloa va posar França com a semifinali­sta en la seva porra, Negredo i Busquets volien evitar-la

val de quarts. L’equip francès sumava 23 partits d’imbatibili­tat abans de caure sorprenent­ment dimarts contra Suècia, una derrota que va provocar una forta discussió entre jugadors al vestidor. Espanya té el seu entorn, França presenta fissures internes, però a favor seu té l’avantatge de jugar a Donetsk, on ha establert el seu quarter general i ha disputat dos matxs de la fase de grups.

Valdés entén que França aplica una filosofia similar a la del Barça, en el sentit que “els agrada tenir la pilota i jugar a l’atac” i augura un xoc molt disputat. Segons el parer del porter, Benzema, Ribéry –es va retirar de l’entrenamen­t d’ahir amb dolor en un turmell– i Nasri formen un triangle letal. “Benzema –va afirmar– és un dels més perillosos del món. Per això juga on juga i ho fa com ho fa. Té capacitat per definir d’una manera correcta i velocitat tant quan desborda el rival com en la definició”. Però l’ariet madridista, que no ha obert el seu compte golejador a l’Eurocopa, amaga les seves cartes i manté que la roja és la favorita. “No només juga d’una manera bonica, sinó que és eficaç”, raona Blanc. “Seria un gran error pensar que som superiors a ells”, prevé el tècnic francès, donant a entendre que prepara un dispositiu més conservado­r del que és habitual.

Arriba l’hora del tot o res i el repte satisfà Piqué: “Ara és quan continues o te’n vas a casa. Això ens agrada. Espanya en aquests partits sempre ha rendit i ha donat la cara”.

 ?? EDDIE KEOGH / REUTERS ?? Blanc consola Benzema, que camina al costat de Ménez, després de la decebedora derrota davant de Suècia
EDDIE KEOGH / REUTERS Blanc consola Benzema, que camina al costat de Ménez, després de la decebedora derrota davant de Suècia
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain