La Vanguardia (Català)

El joc coral txec, davant la Portugal de Cristiano

- CARLOS NOVO

Cap selecció no ha estat tan atonyinada pel seu mateix entorn abans del campionat, ni cap no ha rebut després elogis tan desmesurat­s com Portugal, que parteix com a favorita aquesta nit a Varsòvia davant la República Txeca, el tapat del torneig, sorprenent primer de grup després de la pallissa que li va clavar Rússia (4-1) en el debut. Després d’eliminar Holanda en una gran partit, Portugal so- mia ficar-se en semifinals, com ja va fer a la seva Eurocopa del 2004. Per això s’aferra a Cristiano, principi i final d’aquest equip. “La nostra selecció es diu Cristiano”, assenyalav­a ahir l’exseleccio­nador Carlos Queiroz. No li falta raó. Desaperceb­ut els dos primers partits, Cristiano va irrompre davant Holanda com una força de la naturalesa desencaden­ada: dos gols, dos xuts al pal, dues assistènci­es meravellos­es i un cop de cap salvat in extremis per Steke- lemburg. En suma, va deixar a la seva targeta de visita set ocasions claríssime­s de gol en un partit de la màxima exigència, aquests en els quals, segons la seva llegenda negra, el de Funchal s’arronsa.

I per aquests alts i baixos majúsculs en el seu rendiment en els grans enfrontame­nts, i malgrat els seus 60 gols marcats aquesta temporada amb la samarreta blanca, ningú no pot assegurar que avui torni a ser la nit de Cristiano. Si no és la seva nit, sembla difícil que sigui la de companys tan discrets en l’elaboració de futbol com Meireles, Coutinho o Veloso. Podria ser doncs l’ocasió per als txecs. Com davant Polònia, els falta la seva figura, Tomas Rosicky, amb dolors al tendó d’Aquil·les. Però a diferència del rival, si l’equip de Paulo Bento juga per a un home orquestra, la República Txeca és un conjunt coral. Ningú no aspira a la Pilota d’Or. No pretenen que la canalla de Praga reciti la alineació de tirada. Defensen en bloc i ataquen quan poden: són toscos i eficaços. Semblen grecs.

Amb una mica més de talent a les seves files ja van eliminar Portugal els quarts del 1996, camí de la final perduda davant Alemanya. Amb un gol de Poborsky van batre un equip liderat per Figo i Rui Costa. Déu n’hi do! Avui tindran davant Cristiano, rabiós en la seva cursa cap a la Pilota d’Or. Obcecat amb el record sempre present de Leo Messi.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain