La Vanguardia (Català)

La Fed ataca la por d’europa amb estímuls de 212.000 milions d’euros

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

Europa fa por als Estats Units. Fins ahir era un concepte, un avís per a navegants que el president Obama, en vigílies electorals no s’ha cansat de repetir. Ara ja és una cosa real de la política de la Reserva Federal (Fed), que va optar per ficar-hi cullerada arran de la desacceler­ació a causa de l’impacte de la debilitat del Vell Continent i la preocupaci­ó per la restricció del crèdit als mercats globals.

El banc central dels Estats Units va acordar prolongar l’anomenada operació twist, l’estímul monetari de 400.000 milions de dòlars (316.000 d’euros) que havia de concloure aquest mes. La pròrroga inclou tot el 2012 i suposa injectar 267.000 milions de dòlars addicional­s (212.000 d’euros) mitjançant la venda de deute a curt i mitjà termini per comprar bons a llarg termini.

Aquesta decisió arriba en un moment que la Fed revisa a la baixa la projecció anual de creixement del PIB del 2,4% a l’1,9% i es mostra preocupada pel mercat laboral, que els últims mesos s’ha alentit. Al maig només es van crear 69.000 llocs de treball, i la taxa d’atur va pujar el 8,2%. El pronòstic tampoc no va ser falaguer. Si a l’abril es va considerar que baixaria el 7,8% al llarg d’aquest any, aquesta xifra es queda en el 8%, un ritme molt inferior del que cal per recuperar-se d’aquesta crisi.

La prolongaci­ó de l’operació twist fa que es mantinguin a la baixa la projecció de tipus d’interès, que aquest dimecres la Fed va deixar al mateix nivell que va establir el 2008, a zero o gairebé, i amb una perspectiv­a de no tocar-los fins al 2014.

Aquesta mesura, que d’entrada no va originar una reacció a l’alça de la borsa –el Dow Jones va continuar en vermell, tot i que per poc marge– suposa que la Fed no haurà d’augmentar el balanç. Tots els consellers, incloent-hi el president Ben Bernan- ke, que ahir va tornar a comparèixe­r en roda de premsa, van estar a favor d’aquesta decisió, excepte el responsabl­e de la delegació de Richmond, Jeffrey Lacker, que s’hi va oposar. “Aquesta continuaci­ó del programa d’extensió de venciments –indica la nota oficial– hauria de pressionar a la baixa els tipus d’interès de llarg termini i ajudar a fer les condicions financeres més expansives”. El document, on el comitè es mostra disposat a adoptar altres mesures, detecta “signes de millora” al sector immobiliar­i, però matisa que continua deprimit. La inflació ha baixat, reflex de l’abaratimen­t del preu del combustibl­e.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain