La Vanguardia (Català)

Easyjet tanca la base de Madrid per la pujada de taxes

La companyia reduirà un 7% els vols a partir de setembre

- AINTZANE GASTESI Barcelona

L’aerolínia de baix cost EasyJet, la cinquena per tràfic a Espanya, abandonarà la base a Madrid la pròxima temporada d’hivern per l’increment dels costos de l’aeroport, que incideixen en la rendibilit­at dels seus vols a la capital espanyola. “La rendibilit­at de la base de Madrid és més baixa que la de la resta de bases d’EasyJet, per la combinació d’excés de capacitat que existeix al mercat aeri espanyol que deriva en ingressos baixos per passatger, i a unes taxes aeroportuà­ries altes, les quals s’han incrementa­t més del doble durant els dos últims anys i que també continuara­n incrementa­nt-se per sobre de la inflació els anys vinents”, va assenyalar la companyia en un comunicat.

Després d’aquesta decisió, el mes d’octubre que ve, EasyJet retirarà els vuit avions que té a la base de Barajas i ressituarà en altres bases els 310 tripulants que pernocten a Madrid. La companyia preveu oferir-los feina en altres aeroports de la xarxa, tot i que haurà de negociar les condicions amb el comitè d’empresa europeu, així com amb els repre- sentants de la companyia a Espanya.

La companyia britànica de baix cost reduirà els vols a Espanya un 7%, principalm­ent des de Madrid, on l’aerolínia continuarà volant cap a moltes de les seves rutes europees. “Encara no s’ha decidit on es reduiran vols, s’anirà veient en la programaci­ó de la temporada d’hivern”, van apuntar fonts de la companyia, que tot i que la davallada de l’oferta preveu un tràfic a Espanya pròxim als 12 milions de passatgers. EasyJet opera des de vint aeroports espanyols, entre ells els més importants com el Prat, Palma, Màlaga i les illes Canàries. Abans de la retirada de Barajas, la companyia preveu incrementa­r la capacitat un 5% durant l’exercici 2012, que es tanca al setembre.

EasyJet compleix d’aquesta manera l’amenaça plantejada com a reacció a l’increment de taxes dels aeroports espanyols a partir del juliol; l’aerolínia havia estat una de les primeres a manifestar el seu malestar davant l’augment dels impostos, ja que llasten especialme­nt els resultats de les companyies de baix cost. Aiximateix, l’Associació de Línies Aèries (ALA), ja va avisar que les aerolínies s’estaven replanteja­t les rutes per a la temporada d’hivern. “Si es fixa la pujada de taxes, les aerolínies hauran d’intentar incrementa­r els índexs d’ocupació i reduir operacions, perquè els marges ja són molt ajustats”, va assenyalar Juan Luis Burgué, gerent de l’Associació de Línies Aèries (ALA), integrada per la majoria de companyies que operen a Espanya. L’ALA va denunciar la pujada de taxes davant la Comissió Europea.

L’increment de les taxes, combinat amb la caiguda de la demanda del mercat espanyol, pot provocar una reacció similar d’altres companyies que operen als aeroports de la xarxa d’Aena. Recentment, la nord-americana Delta va anunciar que cancel·lava la ruta entre Barcelona i Atlanta durant la campanya d’hivern.

 ?? MANÉ ESPINOSA / ARXIU ?? EasyJet es replanteja l’estratègia d’operacions a Espanya
MANÉ ESPINOSA / ARXIU EasyJet es replanteja l’estratègia d’operacions a Espanya

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain