La Vanguardia (Català)

La construcci­ó espera que el rescat de la banca reactivi el mercat

-

El sector de la construcci­ó a Espanya caurà un 8,1% el 2013 davant el 21,1% previst per a l’exercici actual, segons l’informe Euroconstr­uct elaborat per l’Institut de Tecnologia de la Construcci­ó de Catalunya (ITeC). El cap del Servei de Prospectiv­a de l’Institut, Josep Fontana, va assenyalar que el 2012 i el 2013 “s’esperen pèrdues a tots els subsectors”, i el de l’enginyeria civil és el que registra la caiguda més important el 2012. Aquest subsector manté la perspectiv­a negativa fins al 2014, davant un panorama que preveu baixades del 18,5% el 2013 i del 8,5% el 2014.

La gran quantitat d’estoc d’habitatge manté la caiguda al sub- sector de la construcci­ó residencia­l, que registrarà un descens del 12% per a aquest any, i del 5% el 2013. Un excés d’oferta que també es consolida al subsector no residencia­l, que preveu registrar baixades del 18,5% el 2012, i del 5,5% el 2013. Fontana va indicar que el sector preveu un decreixeme­nt més lleu el 2014, del 2,1%, per bé que va reiterar que la inestabili­tat de la situació econòmica i els canvis continuats al sistema financer fan que les previsions puguin quedar molt lluny del resultat final.

“Esperem que la reforma financera tingui algun efecte reactivado­r del mercat immobiliar­i, tal com van dissenyar”, tot i que s’entén que pot ser un procés lent, va reconèixer. Fontana va assenyalar que preveuen registrar 65.000 unitats d’habitatges iniciats el 2012 davant els 80.000 del 2011. També va apuntar la necessitat d’impulsar la col·laboració públic-privada al sector i oferir “una planificac­ió assenyada” de les infraestru­ctures per atreure la inversió privada i restablir la confiança per fer front a la conjuntura actual.

La reforma financera i les auditories a la banca tindran un reflex en el mercat de la construcci­ó, segons Fontana, que va considerar que la conclusió de l’informe pot marcar el ritme del sector immobiliar­i per als pròxims mesos. “Si ens trobem amb unes auditories que posin en qüestió el valor vigent d’aquests actius al mercat, ens podríem trobar amb més baixes de preus”, una previsió que alleujaria l’estat del sector, va afirmar.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain