La Vanguardia (Català)

Rubalcaba i Griñán sumen forces per arremetre junts contra Rajoy

El president andalús avisa que no consentirà privilegis en al·lusió a Catalunya

- JUAN CARLOS MERINO Almeria

Avui per tu, demà per mi. Alfredo Pérez Rubalcaba va salvar de la crema interna el líder dels socialiste­s andalusos, José Antonio Griñán, i malgrat el seu suport a Carme Chacón el va nomenar president del PSOE al congrés federal del febrer. “No he fet cap altra cosa des del congrés que donar suport a Rubalcaba”, assegura ara Griñán. Al març, es va poder mantenir contra tot pronòstic al capdavant de la Junta d’Andalusia, i des d’aleshores Rubalcaba té el millor argument per assegurar per tot Espanya que hi ha una alternativ­a a les polítiques de Mariano Rajoy i de les autonomies governades pel PP. I ahir, després que Griñán revalidés el seu lideratge però amb gairebé un 30% de contestaci­ó interna que no li augura cap mandat plàcid, Rubalcaba es va fondre en una abraçada ben forta amb ell per unir forces: “Avui davant de tothom et dic que tens tot el suport del secretari general del PSOE, tot el meu suport!”.

Rubalcaba és conscient que les ferides del socialisme andalús trigaran temps a tancar-se –i encara els esperen batalles crucials com la que Susana Díaz i Antonio Gutiérrez Limones lliuraran la setmana que ve a Sevilla–, però considera que el 71% de suport a Griñán no és poca cosa. El mateix Rubalcaba va guanyar la baralla a Chacón només amb el 51% de suports, per 22 vots i escaig.

Rubalcaba i Griñán es van abraçar, doncs, i van fer front comú contra Rajoy. El líder del PSOE va anar a totes contra el president del Govern, de qui va dir que “ara està atabalat” perquè s’ha adonat que només fent fora Zapatero no s’acaba la crisi econòmica.

Rubalcaba va criticar la reforma laboral que ahir va entrar en vigor i que hi recorrerà en contra al Tribunal Constituci­onal. I va advertir que no tem la crítica que està judicialit­zant la política: “Tantes vegades com creguem que incompleix­en les lleis anirem al TC”. Va arremetre també contra les retallades en educació i sanitat que “estan augmentant les desigualta­ts”. I va ironitzar amb el rècord olímpic de Rajoy quan va “derogar” en una setmana els pressupost­os de l’Estat que ell mateix va aprovar. “Més retallades és menys creixement i més atur”, va concloure. I es va oposar a apujar impostos, congelar pensions o retallar les prestacion­s dels aturats.

També era a Almeria el principal crític intern de Rubalcaba, el líder dels socialiste­s madrilenys

“Oposició útil no és aquiescènc­ia i dir a tot que sí”, diu Rubalcaba davant el desobedien­t Tomás Gómez

Tomás Gómez, que no es cansa de criticar la seva estratègia d’oposició. A ell semblaven dedicades les paraules que Rubalcaba va llançar: “Fem una oposició útil i responsabl­e, que convé explicar una vegada i una altra. Una oposició responsabl­e no és una oposició aquiescent, que diu a tot que sí”.

Griñán va recollir després el testimoni: “Alfredo, vas marcar el camí, que és la manera de marcar una oposició. Els que estem al govern o hi hem estat, tenim un grau de comprensió de la situació que ens obliga a fer una oposició útil”.

El president andalús, com ahir va avançar La Vanguardia, va fer bandera de la seva oposició al pacte fiscal que es negocia a Catalunya. “Defensant Andalusia, hem defensat la millor Espanya, l’Espanya de la igualtat sense privilegis”, va assegurar. “No vull entrar en polèmiques sobre com ha d’evoluciona­r el model autonòmic. Però lluitarem sempre perquè el model d’Estat preservi sempre el principi d’igualtat entre espanyols. No lluitem contra ningú i no demanem cap privilegi, només que l’estat de les autonomies conservi la igualtat de tothom. No permetrem cap tracte desigual!”, va advertir Griñán davant una càlida ovació.

 ?? CARLOS BARBA / EFE ?? Griñán i Rubalcaba, ahir al palau de congressos d’El Toyo, a Almeria, on van clausurar el congrés dels socialiste­s andalusos
CARLOS BARBA / EFE Griñán i Rubalcaba, ahir al palau de congressos d’El Toyo, a Almeria, on van clausurar el congrés dels socialiste­s andalusos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain