La Vanguardia (Català)

L’oportunita­t de Xipre

-

COM correspon a l’actual sistema rotatori, Xipre ocupa des del primer de juliol la presidènci­a semestral de la Unió Europea (UE), coincidint pràcticame­nt amb la sol·licitud de Nicòsia d’un rescat financer als seus socis, mentre ha demandat a Rússia un préstec de 5.000 milions d’euros per resoldre els problemes de la seva banca. En el moment problemàti­c que viu la UE, cal preguntar-se si la presidènci­a per torns ha de seguir vigent, atès que ja s’ha creat una presidènci­a permanent del Consell Europeu, que recau actualment en Herman Van Rompuy.

La presidènci­a té com a responsabi­litat primordial organitzar i presidir les reunions del Consell de la UE, encara que també entra dins de les seves competènci­es propiciar compromiso­s entre els països membres. Una altra qüestió és si un país immers en una crisi profunda està en condicions d’exercir aquest paper.

Xipre ha assumit la presidènci­a rotatòria de la UE per primera vegada des que va entrar a la zona el 2004. Serà, a més, el primer país que ocupa aquest càrrec després d’haver sol·licitat als fons europeus un ajut econòmic per superar la crisi.

El president xipriota, el comunista Dimitris Christofia­s, ha fet del creixement la prioritat del país al capdavant de la Unió Europea, i ha mostrat la seva opo- sició a la política d’austeritat que segueix la zona euro.

Els problemes que van portar Nicòsia a demanar el 24 de juny un rescat a la UE han vingut fonamental­ment dels seus bancs, molt relacionat­s amb l’economia grega. Amb un producte interior brut (PIB) equivalent a 17.300 milions d’euros, els seus bancs necessitar­ien un rescat de prop de 10.000 milions d’euros.

Xipre va ser expulsat dels mercats internacio­nals després que el rendiment del seu deute superés els dos dígits, circumstàn­cia que el va portar a demanar a Rússia un préstec de 2.500 milions. Ara ha tornat a demandar-li un altre préstec per valor de 5.000 milions. El president Christofia­s ha defensat aquesta petició argumentan­t que Moscou, al contrari que la troica (Comissió Europea, BCE, FMI) “no planteja cap condició”. Alhora, ha advertit als seus socis europeus que no acceptarà qualsevol exigència que Europa li requereixi i que no està disposat a augmentar el seu impost de societats, que té un tipus reduït del 10%.

Des del Parlament Europeu s’ha suggerit a Nicòsia que faci servir la presidènci­a per dialogar i resoldre els seus problemes amb Turquia, que ocupa part de l’illa. En cas d’acceptar aquesta via, una presidènci­a potser poc oportuna almenys aconseguir­ia un objectiu molt acceptable.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain