La Vanguardia (Català)

‘La CIA a l’ombra’

-

Als Estats Units, l’anàlisi d’intel·ligència i les empreses que es dediquen exclusivam­ent a oferir aquest tipus de serveis –que moltes vegades inclou també la seguretat– fa temps que funcionen però tot i així continuen de vegades embolcalla­des en polèmica o en halos de misteri.

Una de les més conegudes és Stratfor, especialit­zada en prospectiv­a geoestratè­gica, que en alguns sectors la coneixen com la CIA a l’ombra. El fundador i president és el conegut filòsof i assagista George Friedman, autor, entro altres assajos, de Los próximos cien años (Destino). Stratfor es va veure embolicada en la polèmica després que Wikileaks aconseguís milions de correus electrònic­s de la companyia.

El mes de juny passat es va publicar als Estats Units el llibre ExxonMobil and American Power, de Steve Coll, que retrata una corporació tan enorme i poderosa que es pot dir que té la seva pròpia política exterior.

Segons es ressenyava a The New York Times, la multinacio­nal petroliera dirigeix aquesta política exterior des d’un departamen­t d’estratègia política pròpia, els interessos del qual moltes vegades no coincideix­en amb els de la diplomàcia de Washington. Un dels exemples va ser l’escàs entusiasme que va mostrar Exxon per la invasió de l’Iraq, ja que preferia l’estabilita­t de la zona per als seus negocis.

 ?? BLOOMBERG ?? Exxon, una petroliera amb política exterior
BLOOMBERG Exxon, una petroliera amb política exterior

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain