La Vanguardia (Català)

Santamaría renya els ministres Montoro i Soria

La vicepresid­enta parla amb tots dos i fa que el titular d’hisenda matisi les crítiques

- CARMEN DEL RIEGO Madrid

Soraya Sáenz de Santamaría va cridar l’atenció als ministres d’Hisenda i Indústria per la seva disputa pública sobre la reforma energètica. La número dos del Govern espanyol els va dir que les decisions les pren el Consell de Ministres.

Només li va faltar dir aquí mano jo. Potser ho va dir. La vicepresid­enta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va ser l’encarregad­a dimarts de posar ordre dins de l’Executiu i recordar als ministres d’Hisenda, Cristóbal Montoro, i d’Indústria, José Manuel Soria, que tots dos formen part d’un mateix Govern i que no són ells els qui prenen les decisions, sinó el Consell de Ministres, de manera col·legiada.

Fruit de la conversa de la vicepresid­enta amb tots dos, el Ministeri d’Hisenda va fer públic un comunicat després de la picabarall­a en el qual el departamen­t de Montoro assegurava que no havia bloquejat, “ni té cap intenció de posar dificultat­s”, a l’aprovació de la reforma energètica, sinó que és competènci­a del Ministeri d’Indústria, si bé recordava que Hisenda és la responsabl­e de les qüestions tributàrie­s.

Amb aquesta nota, el Govern central dóna per tancada la polèmica que havien mantingut públicamen­t els dos ministres a compte de la reforma elèctrica dissenyada per Indústria, que inclou taxes especials per a les energies renovables, mesura que, segons Montoro, és discrimina­tòria i a la qual “el PP sempre s’hi ha oposat”. El ministre d’Hisenda va mostrar en públic la seva contrariet­at per aquestes taxes i va retreure al seu company de Gabinet que s’esbombés aquest projecte quan era ell qui tenia “l’última paraula en la creació d’impostos i no hi ha res decidit”.

Per frenar l’escalada verbal entre els dos ministres, la vicepresid­enta es va posar en contacte amb tots dos per tornar-los a lloc. Els va dir que els ministres no tenen més competènci­a exclusiva que les qüestions que es resolen amb ordres ministeria­ls, però que quan les decisions es refereixen a qüestions més importants, com pot ser la reforma d’un sector, com és l’elèctric, o la creació d’un impost, els ministres no són competents per decidir res. Només proposen. Qui decideix és el Consell de Ministres.

La intervenci­ó de Santamaría pretén posar fi a les disputes públiques dels ministres per oferir

ACCIÓ I REACCIÓ Montoro va fer el comunicat després de parlar amb la vicepresid­enta DECISIONS COL·LEGIADES Santamaría recorda que només les ordres ministeria­ls són cosa dels ministres

la imatge d’unitat que requereix el Govern espanyol per lluitar contra la crisi econòmica i afrontar els compromiso­s que té amb Europa.

De portes enfora, la vicepresid­enta va voler treure ferro a l’enfrontame­nt. En una conversa amb periodiste­s després de la seva visita a la seu del BOE, fins i tot va justificar que hi hagi “debat” quan es tracta de solucionar problemes tan complexos com el que té el sector elèctric, amb un dèficit tarifari que arriba als 25.000 milions d’euros, i que el Govern espanyol ha de resoldre malgrat l’escassetat de recursos.

En una cosa coincideix la vicepresid­enta amb el ministre Montoro. I és que solucionar el dèficit tarifari és molt important, però el Govern central té una prioritat, que és complir amb els compromiso­s europeus que té Espanya, i el principal és la reducció del dèficit públic. Així, la recaptació dels impostos que s’estableixi­n –el mateix Rajoy va parlar en la seva última compareixe­nça al Congrés del cèntim verd– ha de servir per engrossir les febles arques de l’Estat, no per solucionar el dèficit tarifari acumulat, que ara no està entre les urgències del Govern central.

Aquesta és la posició oficial respecte als 25.000 milions de dèficit tarifari acumulats fins ara. El que vol el Govern espanyol és que aquesta xifra no s’incrementi i per evitar que això succeeixi, segons la vicepresid­enta, caldria apujar el rebut de la llum entre un 40% i un 60%, una pujada que l’Executiu de Rajoy no està disposat a imposar. Fonts governamen­tals admeten que caldrà posar alguna taxa a les energies perquè el dèficit no continuï augmentant en 6.000 milions cada any, i això és el que defensa Soria en el seu disseny de reforma.

El cas és que la picabarall­a entre Montoro i Soria ha demostrat les tensions existents al si del Govern per les limitacion­s financeres de l’Estat i les imposicion­s de retallades que dia a dia es dicten des dels ministeris d’Economia i Hisenda, i que deixen els titulars de la resta de departamen­ts lligats de mans i peus.

Després de la picabarall­a pública, Montoro i Soria es veuran les cares avui en la reunió de la comissió delegada per a afers econòmics, que es reunirà al palau de la Moncloa i serà presidida per Mariano Rajoy, i a la qual assistiran els ministres d’Economia, Hisenda, Ocupació, Indústria, Foment i Agricultur­a, a més de la vicepresid­enta, per preparar el Consell de Ministres de divendres.

 ?? DANI DUCH ?? El president del Govern i el Rei van reprendre ahir en la Zarzuela els seus despatxos ordinaris
DANI DUCH El president del Govern i el Rei van reprendre ahir en la Zarzuela els seus despatxos ordinaris

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain