La Vanguardia (Català)

Els temes del dia Tots cambrers

-

ERA l’any 2004. El PSOE estava exaltat perquè havia recuperat el poder. I encara que érem els màxims consumidor­s astrals de formigó i de maó, calia donar un toc esotèricam­ent progressis­ta a la nova era que ens esperava. Per això, el Govern espanyol va obrir un debat recurrent: “El turisme de sol i platja té els dies comptats”, deien. A partir de llavors, tot havia de ser sostenible: l’energia eòlica, la termosolar i, sens dubte, les moles hoteleres del nostre litoral i les seves paelles alienígene­s. Hi va haver molt debat. De nou-rics i futurs pobres. Al capdavall, els ramats de turistes amb panxa cervesera eren una grolleria. Tot tòpics, però quedava bé. Arribava a la fi el desarrolli­smo rònec del postfranqu­isme que va encarnar el ministre d’Informació i Turisme, Manuel Fraga, i una banda que es deia Cristina y Los Stop, que ens va martelleja­r a finals dels seixanta amb la tornada “El turista un millón, noveciento­s noventa y nueve mil, noveciento­s noventa y nueve…”. Ara, resulta que el paisat- Les desavinenc­es a l’equip econòmic del Govern espanyol; i les reaccions del cas Assange a Suècia. ge turístic terminal que teníem, la seva fúria especulado­ra, és l’únic que mostra algun indicador econòmic positiu. Catalunya lidera l’espectacul­ar creixement d’Espanya en els últims set mesos. Caldrà esperar les estadístiq­ues de debò: les que són capaces de conjugar un augment considerab­le de visitants amb un descens dels ingressos. Vénen més turistes, però gasten menys. I, tanmateix, el miracle persisteix. Milions de britànics, francesos i alemanys continuen alimentant l’únic motor que ens queda. Vénen sense necessitat que sapiguem ni anglès, ni francès ni alemany –la nostra incultura idiomàtica bat rècords– i faltant greument a la cocció d’un bon arròs. Responguem al miracle no pregant, sinó estudiant com ser uns cambrers atents.

NO és habitual que dos ministres d’un mateix govern discrepin, en públic i sense reserves, com ho van fer dimarts Cristóbal Montoro i José Manuel Soria, titulars d’Hisenda i Administra­cions Públiques i d’Indústria, Energia i Turisme, respectiva­ment. La inèdita picabarall­a la motivava la reforma energètica, que ja acumula dos mesos de retard, i concretame­nt els nous impostos que es poden obtenir d’aquest sector. El Ministeri d’Indústria pretén recaptar vora 7.000 milions més per any, imposant diversos tributs, entre els quals l’anomenat cèntim verd aplicat al gas natural, la subhasta de drets de CO , la taxa de les centrals nuclears i els impostos a

2 l’energia fotovoltai­ca o eòlica. L’objectiu és reduir el dèficit de tarifa elèctrica, que ja va pels 24.000 milions d’euros.

Aquesta iniciativa no complau gens ni mica el ministre d’Hisenda, que s’estimaria més destinar aquestes recaptacio­ns procedents dels tributs verds o sobre els hidrocarbu­rs a la difícil empresa de reduir el dèficit públic per complir amb el compromís de deixar-lo al 6,3% del PIB durant aquest any. Així ho reflecteix el pla pressupost­ari per als dos pròxims anys que el Govern espanyol va enviar a Brussel·les a començamen­ts de mes. Dimarts aquesta diferència de criteris va propiciar agres declaracio­ns creuades, que van evidenciar les relacions, molt millorable­s, entre els dos ministres.

És veritat que fins ara les discrepànc­ies entre membres del Govern Rajoy s’havien mantingut, majoritàri­ament, amb certa discreció pública. Però les exigències il·limitades de la crisi, l’obligació de tapar vies d’aigua a base de retallades de despesa i la cada vegada més difícil necessitat d’incrementa­r la recaptació, han acabat es- clatant. En el cas que ens ocupa s’hi barregen interessos contraposa­ts i insegureta­ts jurídiques insuportab­les que han propiciat els successius governs, ignorant els milers de llocs de treball que hi ha en joc, els interessos legítims dels accioniste­s i les inversions d’empreses no només espanyoles sinó també comunitàri­es, que en alguns casos han estat molt grans.

La batalla energètica soterrada ha evidenciat una vegada més les disputes que hi ha en l’àmbit econòmic del Govern central, que en privat exhibeix una activitat desqualifi­cadora insostenib­le entre uns i altres. La lluita, cada vegada més òbvia, entre Guindos, que sintonitza gairebé plenament amb Soria, i Montoro hauria de tenir els dies comptats.

Malgrat això, Soraya Sáenz de Santamaría, vicepresid­enta del Govern, ahir va minimitzar els efectes d’aquesta disputa, que va considerar un simple debat. El PSOE, en canvi, va qualificar l’àrea econòmica governamen­tal d’olla de grills. Des de fa temps s’apunta que aquests problemes es resoldrien nomenant un vicepresid­ent econòmic, càrrec que al seu dia Montoro va pretendre. Però el president no hi està disposat i, de facto, ell mateix assumeix aquestes tasques, sense renunciar a la seva pausada manera de fer.

Les discrepànc­ies al si de qualsevol govern, que ha d’estar cohesionat per un projecte comú, són sempre preocupant­s. Però, en una conjuntura d’aguda crisi econòmica com l’actual, esdevenen encara més inquietant­s. Els esforços que l’Executiu exigeix a la ciutadania són cada dia més grans. En justa i imprescind­ible correspond­ència, el Govern espanyol hauria d’actuar amb un objectiu clar, sense fissures i a ple rendiment. I no és pas això, el que està passant.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain