La Vanguardia (Català)

José María Ruiz-Mateos

FUNDADOR DE NUEVA RUMASA

- MADRID Efe

La policia va detenir ahir l’empresari José María Ruiz-Mateos a Madrid per ordre d’una jutgessa de Palma que l’investiga per una presumpta estafa en la compra d’un hotel, en la qual no va pagar 14 milions als venedors.

La Policia va detenir ahir durant unes hores l’empresari José María Ruiz-Mateos a la localitat madrilenya de Pozuelo de Alarcón en compliment de l’ordre d’arrest que va dictar l’1 d’agost la jutgessa de Palma que l’investiga per una presumpta estafa en la venda d’un hotel. La jutgessa en va ordenar l’arrest després que Ruiz-Mateos no es presentés per segona vegada al jutjat el 27 de juliol –la primera va ser el 20 de juny– al·legant una fractura al peu que requeria “repòs absolut”. Llavors va demanar un informe forense que va determinar que la patologia de l’empresari és de “caràcter lleu” i que “no hi ha cap element des del punt de vista medicolega­l que determini la impossibil­itat de Ruiz- Mateos” de comparèixe­r davant de la jutgessa.

Amb aquest informe, la jutgessa va dictar l’ordre de detenció en entendre que l’empresari té “el dret a acollir-se al seu dret constituci­onal a no declarar contra si mateix i a no confessar-se culpable, però no a un ús malintenci­onat de la seva condició de part en el procés, ni a riure’s de l’administra­ció de justícia”. La jutgessa, però, va acordar hores després, al·legant raons humanitàri­es, que Ruiz Mateos fos posat en llibertat i instant-li que comparegui avui al jutjat pels seus propis mitjans. Ruiz-Mateos i els seus sis fills homes han de respondre a la querella presentada contra ells per Francisco Miralles, que el 2006 els va vendre l’hotel Eurocales. El querellant assegura que li deuen gairebé 14 milions d’euros.

Després de ser detingut, José María Ruiz-Mateos va deixar anar diversos improperis, va qualificar d’injusta la seva detenció i va dir que a “Espanya només s’arreglen les coses amb una vaga de fam”.

La querella de Palma és l’últim episodi d’un historial judicial de trenta anys. La història de RuizMateos amb la justícia va començar el 23 de febrer del 1983, quan el Govern va expropiar el grup empresaria­l Rumasa, propietat de Ruiz-Mateos, qui va convertir en un espectacle moltes de les seves compareixe­nces abans els tribunals. Ahir, la família de Ruiz-Mateos va qualificar de “desproporc­ionada i desmesurad­a” la detenció. “Ens sorprèn l’actitud brutal i despietada de detenir un senyor de 80 anys per cridar l’atenció”, van dir fonts de la família.

 ??  ??
 ?? EUROPA PRESS ?? José María Ruiz-Mateos, de nou protagonis­ta
EUROPA PRESS José María Ruiz-Mateos, de nou protagonis­ta

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain